Somborske vesti

Roditelji u Somboru ne veruju MMR vakcini

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Sombor tokom prošle godine, u Zapadnobačkom okrugu, vakcinu za zaštitu od malih boginja, rubeola i zauški (MMR) primilo je 78,44 odsto od planirane dece za prvu vakcinu do dve godine starosti, dok je revakcinacija, koja obuhvata decu sa navršenih sedam godina, bila daleko bolja sa realizovanih 95 odsto obuhvata.

Razlozi nevakcinacije dece bili su različiti, a značajan procenat je bio onih roditelja koji su odbili da vakcinišu decu. U somborskom Prekršajnom sudu za nevakcinisanje dece izrečeno je do sada 12 prekršajnih kazni.

Epidemiolozi i pedijatri kažu da je MMR vakcina, pred toga što je zakonska obaveza, iznad svega važna za očuvanje kolektivnog zdravlja i imuniteta kod dece, jer usled vakcinacije sprečava se širenje epidemije, te da je strah kod roditelja potpuno neosnovan.

U somborskom Domu zdravlja od početka godine za prvu vakcinu je od planiranih 650 dece do sada vakcinisano 199 mališana, dok je revakcinacija daleko uspešnija sa procentom od preko 87 odsto.

"Sve veći broj roditelja odbija prvu MMR vakcinu. Vakcina je potrebna i moja preporuka je da se deca vakcinišu zbog kolektivnog imuniteta. Međutim, sudeći da smo na polovini godine podaci nisu konačni, te ćemo imati konačnu sliku na kraju godine. Problem je u lošim i zlonamernim informacijama koje plasiraju nestručna lica. Roditelji ne dolaze da se raspitaju, već dođu sa stavom da ne žele da vakcinišu dete. Plašim se, ako se ovako nastavi da ćemo biti na korak od epidemije. Kako se MMR povezuje sa autizmom i ostalim bolestima, jedno od mogućih rešenja je da se pomeri godište kada se deci daje MMR sa godinu na dve. U poslednjih 25 godina nismo imali epidemije zbog primene MMR-a, jer je stvaran kolektivni imunitet i to treba imati u vidu", objašnjava Dr Miloš Božičković, specijalista pedijatrije i načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece u Domu zdravlja Sombor.

Prema rečima dr Ljljane Beronja, načelnice pedijatrije Doma zdravlja u Kuli, od planiranih 680 dece za prvu vakcinu i revakcinu, ove godine je vakcinisamo 50,15 odsto mališana i očekuju da će taj procenat do kraja godine biti preko 90 odsto. Roditelji kažu da su svesni kakav je rizik ukoliko ne vakcinišu decu.

"Moje dete ću vakcinisati, jer vakcina štiti dete od zaraznih bolesti. Ubeđen sam da ne može da šteti. Sve priče koje se plasiraju u vezi negativnog uticaja na decu su pobijene i nema naučnih dokaza za to", smatra Dragan Dušanić, roditelj.

"Obe ćerke sam vakcinisala, jer je vakcinacija puno pomogla u iskorenjivanju mnogih bolesti i to nisu prazne priče već lako proverljive činjenice. Informisala sam se kod stručnih lica, jer nas roditelje "bombarduju" negativnom propagandom svuda, ali to nije uticalo na mene i sigurna sam da vakcina može samo da štiti decu i zato sam ih i vakcinisala", kaže Vedrana Poznanović, roditelj.

Većina roditelja, koji su odbili da vakcinišu decu MMR vakcinom nisu želeli pred kameru, već su nas uputili na jednog od osnivača neformalnog udruženja fejsbuk grupe "Stop obaveznoj vakcinaciji u Srbiji".

"Postojimo skoro četiri godine i okupljamo oko 8.000 ljudi koji se pre svega se zalažu za izmenu Zakona tj. člana 32. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, iz "Obaveznog" u "Slobodan izbor roditelja ili staratelja" kada je vakcinacija u pitanju", kaže Bane Radosavljević, jedan od osnivača neformalnog udruženja, fejsbuk grupe "Stop obaveznoj vakcinaciji u Srbiji".

"U Prekršajnom sudu u Somboru tokom 2015, 2016. i 2017. godine izrečeno je ukupno 12 prekršajnih kazni roditeljima, koji su odbili da vakcinišu decu, visine novčanih kazni su bile po 20.000 dinara", navela je Snežana Nikolajev, predsednica Prekršajnog suda u Sombor.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top