Somborske vesti

Sok od paradajza iz Stanišića

Žene iz Stanišića, jednog od najvećih sela somborske opštine kroz Udruženje "Udahni život" uspešno se bave proizvodnjom organskog povrća i plasiranjem kvalitetnog organskog napitka od paradajza na ovdašnje zahtevno tržište. I ako sredstva koja zarađuju nisu značajna, zacrtani cilj je pogon za preradu povrća na tradicionalan način.

Da je ekonomski opstanak na selu moguć i da povrtarstvo može biti i te kako isplativa poljoprivredna grana u Vojvodini, pokazuje jedinstven primer proizvodnje organskog povrća, prvenstveno paradajza i paprike, koje vešto rade članice Udruženja žena "Udahni život" iz Stanišića.

"Kupci su naši sugrađani iz Stanišića, a uspešno ga prodajemo i u Somboru. Prerađeni proizvod u ili ceđeni sok od paradajza plasiramo u Novom Sadu i Beogradu, jer imamo mrežu udruženja i preko te mreže uspešno plasiramo naše proizvode. Pored soka od paradajza, prodajemo još i ajvar i sušeni čeri u ulju", kaže Ljiljana Gusić, predsednica Udruženja "Udahni život" Stanišić.

"U prostorijama udruženja organizujemo edukacije i svim zainteresovanim ženama pokazujemo kako mi uzgajamo organsko povrće i proizvodimo ceđeni sok od paradajza na tradicionalan način", kaže Svetlana Bulović, članica Udruženja "Udahni život" Stanišić.

Sredstva od prodaje organskog povrća ulažu se u nove aktivnosti i dalji ciklus proizvodnje soka od paradajza čime ove žene dopunjuju i kućni budžet.

"Sredstvima pomažemo dalji rad udruženja i svakako dopunjujemo kućni budžet. U početku smo imali straha da li ćemo uspeti sa ovim projektom i kako će krenuti organska proizvodnja, ali pokazalo se da je ta ideja bila pun pogodak", kaže Dragana Kovačević, članica Udruženja "Udahni život" Stanišić.

Tradicionalni proces proizvodnje soka od paradajza zahteva da se prvo organsko povrće bere, nakon čega se detaljno pere, secka, pasira i priprema za dalju termičku obradu.

"Tajna kuvanja domaćeg ceđenog soka od paradajza je da se prati receptura naših baka i da sve odradimo kako su to i one nekada radile. Prvenstveno je važno da se u sve što radite uloži puno ljubavi i truda i onda je uspeh zagarantovan", kaže Dragica Vasiljević, Udruženje "Udahni život" Stanišić.

U plastenicima Udruženja "Udahni život" žena iz Stanišića godišnje se proizvede preko tona paradajza i oko pola tone paprike. Ovo je pravi način na koji se pokazuje ekonomsko osnaživanje žena u ruralnoj sredini i to je primer koji mnogi treba da slede.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top