Somborske vesti

Somborski ronioci pokušali da snime somove kapitalce u Zvorničkom jezeru

U okviru desetodnevnog naučno-istraživačkog kampa, kojeg u Donjoj Trešnjici organizuju Planinarsko-biciklističko spotsko udrženje "Šarena bukva" iz Radalja i Društvo istraživača "Zenit" iz Bačke Topole, šest profesionalnih ronilaca iz Bele Crkve i Sombora, obavili su podvodno snimanje na Zvorničkom jezeru.

U nameri da zabeleže bliski susret sa velikim somovima, po kojima je ovo jezero čuveno, Jovan Petrovski, Denis Todorović i Miroslav Vujačić, članaovi Ronilačkog kluba "Roniti se mora" iz Bele Crkve (Banatske) i Milan Zurković, Zoltan Nađ i Dejan Barać iz somborskog ronilačkog kluba "Green House", više od sat vremena proveli su roneći u dubinama drinskog jezera, ispod hotela "Vidikovac", ali bezuspešno.

- Voda je bila slabe providnosti i to nam je otežalo posao. Spuštali smo se do 15,5 metara dubine, ali nismo uspeli da napravimo zadovoljavajuće snimke - rekli su ronioci dodajući da su ipak zadovoljni jer su prvi iz Vojvodine, kojima se ukazala prilika da rone u Zvorničkom jezeru.

Kako su objasnili, već posle šest metara, u jezeru je potpuni mrak.

- Voda je bila topla, ronjenje prijatno, ali, očigledno, somovi nisu bili raspoloženi za iznenadne goste. Ovo je prvi pokušaj da neki kapitalni primerak snimi i kamera, ali se nadamo da će sledeći put biti više uspeha - kaže Predrag Spasojević, domaćin i jedan od organizatora kampa.

Tokom ronjenja, počela je da pada kiša, što je dodatno upotpunilo doživljaj kampera koji su sve to posmatrali sa splava (katamarana), obezbeđenog uz pomoć opštine Mali Zvornik, a kojim je upravljao Miodrag Ćirić, iskusni ribolovac.

- Eto, ovde je jezero najdublje, a par kilometara dalje, samo dan ranije, upecao soma od 37 kilograma i dugog 186 centimetara. Ronioci su profesionalci i imaju odličnu opremu, kamere, uređaje za merenje dubine, podvodne lampe, ali, na žalost nisu imali sreće da nalete na kapitalni primerak soma, kakvih ovde ima - kaže Ćirić.

Bez obzira na bezuspešno snimanje, kamperi su oduševljeni novim iskustvom, ali i svim drugim aktivnostima koje su imali od 8. jula. Maša Čegar (13) iz Subotice kaže da im je uveče najbolje.

- Kad se umorni vratimo sa dnevnih aktivnosti, čim nam puste muziku mi zaboravimo na umor i igramo. Posle toga, tako lepo zaspimo jer smo celog dana nešto radili - kaže Maša. Jelena Tripković (18) iz Valjeva ima iskustvo sa prethodnih 16 kampova i kaže da joj je ovaj jedan od najinteresantnijih.

Oduševljeni su kupanjem u reci, obilaskom podzemnog grada Karađorđevića, a videli su i ribnjake, ćumuranje, razne biljke i životinje.

- Ovo mi je sedma akcija sa istraživačima i oduševljena sam prirodom. Volela bih da živim u ovako mirnom mestu - kaže Milica Jovanović (14) iz Beograda. Kamp se završava danas (17. jula) a učesnici će poneti odavde nova iskustva i prijateljstva, kako sa kamperima, tako i sa gostoljubivim meštanima koji su se družili sa njima.

Izvor: Blic.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top