Somborske vesti

Zaštititi rezervat Bačko Podunavlje

Više od 176.000 hektara i tridesetak naselja, to je Rezervat biosfere Bačko Podunavlje, prvi u Vojvodini i tek drugi u Srbiji. Bačko Podunavlje upisano je u Svetsku listu rezervata biosfere pre mesec dana i tako je postalo jedno od 669 rezetvara biosfere priznatih od UNESC–a.

"Biće organizovane radionice na kojima ćemo raditi sa lokalnim stanovništvom da ih obučimo da iskoriste taj brend rezervata biosfere. Samim tim što je to prepoznato na međunarodnom noviou pomaže, ali jednostavno treba da napravimo standarde, ponudu koja će omogućiti da lokalno stanovništvo i zaradi od toga", kaže Duška Dimović, direktorica za Srbiju WWF–a (Svetske organizacije za zaštitu prirode).

Bolje očuvanje prirodne raznolikosti i korist za loklano stanovništvo to su prednosti koje donosi status rezervata biosfere.

"Prednost za lokalno stanovništvo je u tome što će oni imati veću mogućnost razvoja, održivog razvoja, bilo da je u pitanju turizam, plasman robe. Moći će da koriste znak rezervat biosfere za plasman svojih proizvoda, da se povezuju sa lokalnim zajednicama iz drugih država iz rezervata biosfere", kaže Biljana Panjković, direktorica Pokrajinskog zavoda da zaštitu prirode.

"Ovo treba da bude jedna tačka oslonca kada su u pitanju razvojne i ekonomske šanse Grada Sombora", kazala je gradonačelnica Dušanka Golubović.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine pružiće pomoć i saradnju lokalnim samoupravama i udruženjima u očuvanju sačuvanih prirodnih celina u Srbiji.

"Podsećam da je Srbija jedno od 40 najvrednijih područja na planeti, kada je u pitanju biodiverzitet i to bogatstvo moramo sačuvati. Ne može se više to prepustiti samo lokalnim samoupravama ili nevladinom sektoru, koji je svih ovih godina pokušava da državi skrene pažnju na neka područja koja bi zaista bilo neophodno zaštititi", kazao je Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Rezervati biosfere su područja za promociju uravnoteženog odnosa između ljudi i prirode. Svaki rezervat treba da ispuni tri funkcije: funkciju zaštite, koja obuhtava očuvanje genetskih resursa, vrsta i ekosistema, funkciju održivog ekonomskog razvoja i funkciju podrške koja između ostalog podrazumeva obuku i obrazovanje iz oblasti zaštite životne sredine.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top