Somborske vesti

Zgrada Doma kulture u Gradini – ruševina

Nevolje žitelja prigradskog naselja Gradina u Somboru. Projekat obnove postoji, ali nema novca za radove

Zgrada Doma kulture u prigradsko-salaškom naselju Gradina, nadomak Sombora, godinama je ruinirana. Objekat u kome su svojevremeno organizovane svakodnevne priredbe, igranke i zabave, danas je ruglo. A, da je to tako, svedoče odvaljena vrata, polupani prozori, oronuli zidovi i rupe na krovu.

Prema rečima Stipana Matarića, meštanina Gradine, nekada je u ovom naselju kulturnih dešavanja bilo napretek. On dodaje da su se ovde davnih godina održavale proslave i krštenja, a narod se sastajao da se opusti posle napornog dana na njivi.

- Tu je bilo toliko sveta, da nisu mogli svi da stanu. Ima sigurno već 20 godina otkako Dom nije u funkciji - kaže Matarić.

U Gradini danas živi oko 320 stanovnika raštrkanih po salašima, levo od nekadašnjeg giganta prehrambene industrije "Panonka". Među njima ima i mladih, kao i dece. Ovde kažu da im je potrebno mesto gde će se okupljati i upražnjavati kulturne aktivnosti.

- Objekat je veliki, ali nema tavan i nepraktično je da se obnavlja samo krov. Tu su velika sala, bina, jedan stan, bivša kafana i još jedan lokal. Prostor je ogroman i pitanje je koliko be se isplatilo njegovo renoviranje. Nama je potrebno nešto manje i praktičnije, i možda bi bolje bilo sagraditi novu zgradu iz temelja. Svaka vlast nam je obećavala rešenje, međutim, dosad ništa nije urađeno - veli Josip Parčetić.

Dom u Gradini izgrađen je 1947. godine. Posle višedecenijske nebrige, sada postoje dva rešenja - sveobuhvatna rekonstrukcija, ili rušenje. U gradskom MZ Mlake, na čijoj je teritoriji naselje Gradina, navode da imaju spreman projekat rekonstrukcije, ali da je finansijski okvir neizvestan.

Prema procenama, za rekonstrukciju Doma u ovom naselju potrebno je oko 13 miliona dinara, ali nedostaje novac.

- Moj predlog je bio da se Dom ruši i napravi novi,površine oko 100 kvadratnih metara. To bi koštalo oko šest miliona dinara. Za ta sredstva bi se mogli izboriti - veli Dragan Knežević, predsednik Saveta MZ Mlaka.

JAVNA NABAVKA

MIROSLAV Kovačić, član Gradskog veća za komunalnu delatnost i investicije, naglašava da za renoviranje objekata u vlasništvu grada postoje određena sredstva u budžetu. On dodaje da predstoji raspisivanje javne nabavke i izbor izvođača, ali pre toga treba odrediti prioritete. Tek tada će se znati šta će od radova moći da se uradi u ovoj budžetskoj godini.

Izvor: novosti.rs

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top