Somborske vesti

Bronzana medalja za somborsku Vinariju VRT na Balkan International Wine Competition

Sledeći svoju viziju isključivosti u pogledu kvaliteta porodica Tripković odlučila se ove godine da na prestižno međunarodno takmičenje Balkan International Wine Competition pošalje uzorak svog sivog burgundca.

Na takmičenju je učestvovalo preko 500 vinarija sa oko 3000 vina iz cele Jugoistočne Evrope, a samo nadmetanje i ocenjivanje vrhunskih vina održano je u Sofiji, u Bugarskoj.

Vinarija VRT je na ovom velikom međunarodnom takmičenju osvojila bronzanu medalju za vrhunski kvalite svog pinot grigia.Ovo je prvo međunarodno priznanje za vrhunski kvalitet sa oznakom geografskog porekla koje je dobila jedna vinarija sa područja Zapadnobačkog okruga.

Nagrada sa ovog prestižnog takmičenja učvrstila je odluku vinarije VRT da i sledeće godine traži potvrdu svog kvaliteta proizvodnje na ovom i drugim međunarodnim takmičenjima čime će, nadaju se, dodatno promovisati RIĐIČKO VINOGORJE i grad Sombor.

O Vinariji VRT

Odluka da se uđe u svet vinarstva i vinogradarstva bila je želja da se nastavi prekinuto porodično nasleđe gajenje grožđa I proizvodnje vina, koje datira još iz 18 veka. Početak je nadograđen dugogodišnjim iskustvom u prodaji i predstavljanju vrhunskih brendova koje je radeći za razne kompanije zastupao Radoslav Tripković, osnivač vinarije VRT(vinarija Radoslav Tripković)

Kupovinom 2 hektara riđičke peskovite zemlje 2011 godine porodica Tripković je zasadila sorte: souvignon blanc, muscat giallo i pinot grigio ( sivi burgundac ) te se tako odlučila za proizvodnju kvalitetnih belih vina.Toj odluci pogodovao je poseban geografski položaj sela Riđice čije zemljište odlikuje specifičan crni pesak, bogatog mineralnog sastava, ostaci Panonskog mora, reka Kiđoš te bare sa slanom vodom koje pripadaju Telečkoj visoravni koja završava u Mađarskoj, te tako RIĐIČKO VINOGORJE pripada Horgoško-palićkom reonu.Posebno je interesantna činjenica da Riđica koja se nalazi na severu Srbije ima blagu klimu i isti broj sunčanih dana kao i Negotin.

Imajući sve ove činjenice u vidu Radoslav Tripković je jedan od pokretača inicijative osnivanja Udruženja vinara i vinogradara RIĐIČKI VINOGRADI- Riđica, a kao posledica ovakvog oblika udruživanja ubrzo su stigli i prvi rezultati u vidu priznavanja i uvrštavanja riđičkog vinogorja na vinsku mapu Srbije čime su se stekli uslovi za proizvodnju vrhunskih vina sa geografskim poreklom.

Porodična vinarija VRT godišnje proizvede 10 000 litara vrhunskog belog vina, dok se na oko 30 hektara ostalih proizvođača grožđa i vina u Riđici gaje i druge vinske sorte.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top