Somborske vesti

Šverc jelenskih rogova unosan biznis

U Šumskom gazdinstvu Sombor, Javnog preduzeća "Vojvodinašume" već dugi niz godina je prisutan problem rogokradica.

I ako se sezona krađe odbačenih jelenskih rogova poklapa sa krajem lovne sezone, uvek ima onih koji tokom cele godine protivzakonito tragaju za trofejnim rogovoima, koji su ostali negde odbačeni i zatureni duboko u šumi.

Krijumčarenje jelenskih rogova postalo je unosan biznis za krimi - lovce, koji haraju po lovištima kojima gazduju "Vojvodinašume".

Srđan Peurača, zakonski zastupnik u ŠG Sombor JP "Vojvodinašume":

"Tokom noći ili u ranim jutarnjim časovima rogokradice upadaju u lovišta ilegalnim putem, preskaču ograde i kreću se po hranilištima gde se jelenska divljač nalazi. Rogokradice na hranilištima pokušavaju da nađu odbačene rogove ili idu za krdom."

Prema rečima nadležnih, ovo državno preduzeće upravo zbog takvih kriminalnih radnji pretpri znatnu godišnju materijalnu štetu.

Srđan Peurača, zakonski zastupnik u ŠG Sombor JP "Vojvodinašume": "Ne možemo da govorimo o krajnjim ciframa, jer nemamo tačan podatak koliko odbačenih rogova završi na crnom tržištu, a koliko ostane sakriveno u prirodi. Procenjujemo da godišnje oko 400 kilograma završi na crnom tržištu."

U ovom Šumskom gazdinstvu kažu da je krađa jelenskih rogova postala unosan biznis, jer primerci trofejnih rogova završavaju čak na crnom tržištu Kine.

Šumsko gazdinstvo Sombor na 17.000 hektara lovišta raspolaže sa preko 1.600 grla divljači, što čini skoro 40 odsto fonda u Srbiji.

"Sa Ministarstvom unutrašnjih poslova imamo odličnu saradnju i uspevamo da kontrolišemo da svedemo krijumčarenje na najmanji mogući minimum. Ne možemo reći da smo upeli da suzbijemo ove kriminalne radnje, jer još uvek trofeji završavaju na crnom tržištu."

Velimir Češljević, samostalni referent za zdravstvenu zaštitu divljači ŠG Sombor "Vojvodinašume": "Pored ribokrađe imamo i lovokrađu, a uz lovokrađu imamo i ilegalno skupljanje rogova. Na žalost, to su sve elementi koji prate ovu našu službu."

"Kraljevi šume" u svom životnom ciklusu svake godine tokom februara i marta odbacuju "stare" rogove i tada počinju da im niču novi. Krajem leta počinje rika jelena kada su mužijaci u polnoj zrelosti spremni za tuče svojim novim rogovima zbog ženki.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top