Somborske vesti

Poverenica Janković posetila Sigurnu kuću u Somboru

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković posetila je danas Sigurnu kuću u Somboru, gde je poručila da takve ustanove nisu konačno rešenje problema nasilja u porodici, već jedna od karika u kompleksnom sistemu zaštite.

Ona je istakla da udaljavanje nasilnika iz kuće treba da bude mera koja se najčešće sprovodi, kako je i predviđeno novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Poverenica se kroz razgovor sa stručnim timom somborske Sigurne kuće upoznala sa najčešćim problemima korisnica usluga i aktivnostima ove ustanove.

Janković je navela da sigurne kuće treba da postoje kao usluga u okviru hitnih mera zaštite, ali treba da budu i mesto gde se pružaju saveti i kompletna podrška ženama koje su u riziku od nasilja, ali i ženama koje su uspele da izađu iz tog začaranog kruga.

Janković je navela da je Sigurna kuća u Somboru primer dobre prakse, upravo uzimajući u obzir programe koje sprovodi.

Poverenica je dodala da je neophodno podići i nivo bezbednosne kulture svih zaposlenih u sistemu zaštite kroz adekvatne programe obuka, ali i unaprediti bezbednost objekata u kojima građani ostvaruju svoja prava ili koriste javne usluge.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top