Somborske vesti

Izvor: RTV Youtube

Đurđina Gromilović očekivala je da će kao stalno zaposlena u somborskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje tu dočekati i penziju. Međutim, tokom racionalizacije postala je višak iako njeno radno mesto nije ugašeno. Nastavila je da radi isti posao, na istom mestu, ali više ne kao radnica Nacionalne službe za zapošljavanje, već kao zaposlena na određeno vreme u aganciji koja je agažovana na poslovima održavanja higijene. Ugovor o radu istekao joj je početkom juna, a tada joj je ostala bez posla. Ona ne spori da zakon nije prekršen, ali kaže da u agenciji nisu pokazali razumevanje za njen problem.

"Problem je što mi treba još šest meseci staža kako bi stekla uslov da dve godine primam novčanu naknadu na birou i nakon toga stekla bi uslov za odlazak u starosnu penziju. Mislim da sa 35 godina straža i 60 godina starosti zaslužujem tu penziju. Iako moje radno mesto nije ugašeno, jer potrebe za spremačicama ima i dalje odbili su me i angažovali su novu radnicu. Sada sam bez posla, a bez posla je i suprug", kaže Đurđina.

Bogdan Mamuzić, direktor Agencije Coopservice BMK iz Stare Pazove kaže da je tadašnja direktorica Nacionalne službe za zapošljavanje u Somboru tražila da se Đurđina Gromilović zbog nepoštovanja radnih obaveza zameni drugom radnicom. Uprkos tome oni su joj 12 meseci iz sopstevnih prihoda isplaćivali zaradu sa porezom i doprinosima bez obaveze dolaska na posao.

"Nakon sklapanja novog ugovora u 2016. godini sa Nacionalnom službom za zapošljavanje vratili smo Đurđinu na radno mesto higijeničarke. Na naše iznenađenje prethodna praksa se nastavila, ali kao socijalno odgovorno preduzeće, sa velikim brojem zaposlenih, nismo hteli da raskidamo ugovor o radu, već smo sačekali da ugovor istekne. Verovali smo da će Đurđina shvatiti da mora da poštuje redne obaveze i radno vreme. Međutim odnos prema radu se nije popravio i mi smo iskoristili zakonsku mogućnost i po isteku ugovora nismo ga produžili, već smo angažovali novu radnicu", kaže Mamuzić

Đurđina Gromilović samo jedna od stotina radnika koji su zbog racionalizacije ostali bez posla u državnim preduzećima i ustanovama.

Ta radna mesta nisu ugašena i oni su nastavili da rade te iste poslove koji se i dalje plaćaju iz državne kase, ali sada preko posrednika.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top