Vojvodina/Srbija

Policija pojačano kontroliše brzinu u saobraćaju

Pripadnici Uprave saobraćajne policije tokom ove nedelje sprovodiće akciju pojačane kontrole brzine kretanja vozila, saopštio je MUP.

Navodi se da će akcija biti sprovedena u svim državama koje sarađuju u okviru TISPOL-a – mreža saobraćajnih policija, odnosno u 28 zemalja članica Evropske unije, Švajcarskoj, Norveškoj i Srbiji.

U okviru akcije, u sredu 19. aprila, biće sprovedena i akcija “Spid maraton”, tokom koje će se brzina meriti 24 časa neprekidno ručnim radarima, radarima u sistemima video nadzora i uređajima za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije – presretačima.

Svaki kontrolisani vozač biće alko-testiran, dok će saobraćajna policija takođe prilikom zaustavljanja svakog motornog vozila koje prekorači dozvoljenu brzinu obaviti i kontrolu korišćenja pojaseva za vezivanje kako vozača tako i putnika.

Prema istraživanjima koja je objavio Evropski savet za bezbednost saobraćaja, povećanje brzine kretanja za samo pet odsto dovodi do povećanja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom za više od 20 odsto.

Korišćenje sigurnosnih pojaseva smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnim nezgodama za oko 50 odsto, navodi se u istom istraživanju.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top