Vojvodina/Srbija

Puni li se državna kasa bolje zbog nagradne igre s računima?

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković izjavila je da je ukupan promet evidentiran preko fiskalnih kasa u januaru ove godine bio 160 milijardi dinara, što je za 5,2 odsto, odnosno za osam milijardi dinara više nego u istom mesecu prošle godine.

Iako prvi deo popularno nazvane “poreske lutrije” traje od kraja marta, u Poreskoj upravi i Ministarstvu za državnu upravu kažu da se rezultati vide, pre svega u značajno većem rastu prometa u pojedinim sektorima.

Ministarka Ana Brnabić kaže da su i bolji nego što je očekivala, posebno kad je reč o trgovinama na malo gde je najviše skočio promet.

“Trgovina na malo, mali poreski obveznici. Ako imate u ovom trenutku - gledano januar na januar, prošle na ovu godinu - povećanje od 83,5 odsto, to je ogroman uspeh u smislu obuhvata fiskalizacije, i za to su pre svega zaslužni građani koji su tražili fiskalne račune tamo gde uobičajeno ne bi tražili”, kaže Brnabić.

Prema podacima poreske uprave, za gotovo 29 odsto porastao je promet evidentiran preko fiskalnih kasa kod malih obveznika. Anketa Ipsos stratedžika, pak, pokazuje da je dve petine građana zaitneresovano da učestvuje u nagradnoj igri.

Direktorka poreske uprave Dragana Marković kaže da ti podaci ukazuju da je došlo do očiglednog porasta evidentiranja preko fiskalnih kasa. “A rezultat ne bi bio postignut da građani nisu insistirali na ostvarivanju prava da traže fiskalni račun”, smatra ona.

Ipak, ni u Ministarstvu, ni u Poreskoj upravi nemaju precizne podatke koliko je više poreza naplaćeno kao rezultat nagradne igre, a koliko kao rezultat drugih aktivnosti Poreske uprave. Takođe, koliko je država više prihodovala kao posledica privrednog rasta.

“Poreska lutrija” nije samo srpski izum, iskustva iz Slovačke, međutim pokazuju da je, prema analizi tamošnjeg miistarstva finansija, efekat lutrije na naplatu PDV-a nije veliki, objašnjava Ivana Pavlović iz Istinomera.

“U mesecima nakon organizovanja lutrije, samo osam miliona evra je prikupljeno po tom osnovu, iako je interesovanje Slovaka za lutriju bilo ogromno. Efekat je zapravo edukativni, da se ljudi nauče da traže fiskalni račun”, kaže Pavlović.

Profesorka na Ekonomskom fakultetu, Jelena Žarković Rakić, objašnjava mogu li se dugoročni rezultati očekivati i kod nas, objašn

"Recimo da je sad podignuta svest među ljudima i da će neki od njih nastaviti tako da se ponašaju, ali verovatno da neće. Dakle, potrebno je upravo to da radimo i na drugim merama, da bi se onda efikasnije borili protiv sive ekonomije", navodi ona.

Naredno kolo nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", traje do 31. marta.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top