Vojvodina/Srbija

Kopitović: Pravo žene da rodi je garantovano Ustavom

"Pravo žene da rodi je ustavno pravo, svaka žena ima pravo da rodi. Naša obaveza je da lečimo", kaže doktorka Vesna Kopitović iz specijalne bolnice Ferona iz Novog Sada, povodom zahteva da starosna granica za vantelesnu oplodnju bude povećana na 45 godina starosti.

Svakoga dana nas je sve manje i manje. To je problem koji svi vidimo, samo je pitanje da li se dovoljno radi na tome kako bi se stvari promenile.

Procene zdravstvenih ustanova pokazuju da u Srbiji postoji oko 400 hiljada parova koji imaju problem da dobiju dete prirodnim putem, što je u proseku svaki čevrti par. Jedini način da oni dobiju decu je postupak vantelesne oplodnje. Država u okviru Nacionalnog programa vantelesne oplodnje finansira tri pokušaja. Nakon trećeg pokušaja parovi su prepušteni sami sebi. Vantelesna oplodnja košta između 3 i 5 hiljada evra, u zemlji u kojoj je prosečna plata malo ispod 400 evra.

Kako kaže doktorka Vesna Kopitović, država mora da ponudi alternativu i za žene starije od 42 godine, koliko je sada granica za proces vantelesne oplodnje koje finansira država.

"Mi ne možemo podvući granicu, moramo dati način", kaže Kopitović.

Sandra Jovanović, predsednica udruženja "Šansa za roditeljstvo" kaže da se to udruženje obraćalo da granica bude pomerena.

"To je ponovo malo, država mora da ima sluha da je natalitet problem i da mora da rešava. Imate parove koji žele da imaju decu, država mora da im to omogući", kaže Jovanović. Dodaje, granica ne bi trebalo da postoji uopšte.

Dug i komplikovan proces

Jovanović, koja pokušava da ostane u drugom stanju procesom vantelesne oplodnje, kaže da je do sada imala pet procedura, a da je zbog izazova sa kojim se susretala proistekla želja da osnuje udruženje "Šansa za roditeljstvo".

Kako kaže postoji spisak analiza koji par treba da uradi.

"I dan danas postoje parovi koji dolaze kod nas, a nemaju svoju dijagnozu 10 godina. To je Srbija, zemlja u kojoj je sve moguće", kaže Kopitović.
"Analiza hormona, operacija, spermogram, poduža lista analiza koja stvara frustraciju kod parova. Dolazi do problema jer je taj proces predug i zahteva mnogo energije. Meni je trebalo tri meseca da skupim, a kada predate onda čekate. Mnogi moraju da imaju razumevanja da taj proces bude kraći", kaže Jovanović.

Doktorka Kopitović je saglasna da je proces predug.

"Taj proces jeste dugačak. Struka je ponudila rešenje vaučera. Vaučer znači da možete da odaberete gde želite da radite. Pacijenti su ti koji odlučuju. Vaučer bi značio da RFZO koji pokriva sve troškove direktno snosi troškove bolnice koju su odabrali pacijenti. Pacijenti ne bi čekali red. Postojala bi jedna državna komisija, koja mora da proceni da li je neki par pogodan za oplodnju", kaže Kopitović.

Dodaje da proces mora da bude jednostavniji.

Kako Jovanović kaže, čitav proces košta oko 3-5 hiljada evra, koji zavisi od lekova koji se koriste. Dodaje da su se obratili gradu Beogradu da pomogne parovima koji ne mogu da sakupe pare za proceduru.

"Tražili smo da Beograd finansira bar jedan postupak sa pomerenom starosnom granicom. Ali grad je odgovorio negativno, da nismo planirani budžetom", kaže Jovanović.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top