Vojvodina/Srbija

Povećan PDV koji se vraća za kupovinu hrane i opreme za bebe

Poreska uprava saopštila je da je povećan iznos PDV-a koji se refundira za kupovinu hrane i opreme za bebe, kao i limiti koji se odnose na neto prihod i ukupnu imovinu roditelja odnosno staratelja.

Kako je navedeno, pravo na povraćaj PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe može se ostvariti do iznosa od 75.029 dinara. Uslov za ostvarivanje prava na refundaciju je da ukupan neto prihod roditelja ili staratelja bebe u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju PDV za kupovinu hrane i opreme za bebe, ostvaren u iznosu manjem od 1.028.970,29 dinara.

Drugi uslov je da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja bebe na koju se plaća porez na imovinu manja od 25.081.150,62 dinara.

Kupac hrane i opreme za bebe u prvoj godini starosti bebe može da ostvari refundaciju PDV u iznosu PDV koji je sadržan u vrednosti fiskalnog računa za kupljenu hranu i opremu za bebe, a najviše u iznosu do 42.873,76 dinara, a od navršene prve do navršene druge godine starosti bebe, u iznosu do 32.155,32 dinara.

Rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe je od 1. do 17. februara.

Zahtevi za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe se podnose nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave prema mestu prebivališta podnosioca zahteva. Nadležne organizacione jedinice Poreske uprave uz zahtev kupca primaju fiskalne isečke koje su izdali prodavci hrane i opreme za bebe.

Pravo na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe traje do usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

izvor: N1

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top