Vojvodina/Srbija

Plaćanje grejanja i bez ugovora sa toplanama

Imaju li građani Srbije od Nove godine obavezu da plaćaju centralno grejanje? Ako pitate resorno ministarstvo - imaju, ako pitate udruženja stanara - nemaju.

Pojedina udruženja stanara iz nekoliko gradova Srbije rešila su da protiv lokalnih toplana podnesu prekršajnu prijavu, jer do 29. decembra sa korisnicima nisu potpisale pojedinačne ugovore o snabedevanju toplotnom energijom. A po zakonu su to morale da urade.

To što su im stanovi u protekle dve nedelje topli građani okupljeni u udruženja stanara vide kao dobru volju toplana. Sa njima, kažu, više nemaju nikakve ugovorne obaveze jer su stare prestale da važe, a nove, predviđene Zakonom o energetici, nisu potpisane. Toplanama je, uvereni su, sporna stavka o tome kako postajete korisnik i kako to prestajete da budete.

"E, tu je ona kvačica koju oni verovatno žele da izbegnu, jer će imati zakonsku obavezu da ponude građanima i kupcima i mogućnost priključenja i mogućnost isključenja. U ovom trenutku se ponašaju toliko monopolistički da je jednostavno kod njih nezamisliv način isključenja i vi ste primorani da koristite njihovu uslugu, pa kolika god cena bila", kaže Saša Kostić Saša Kostić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša.

Osim što je dopisom, još u julu prošle godine, upozorilo toplane da su dužne da do 29. decembra sklope pojedinačne ugovore sa korisnicima, Ministarstvo energetike dosad se o tome nije oglašavalo. Danas tvrdi da nije sve crno-belo - da su jedno ugovori, a drugo obaveze plaćanja.

"Podsećam da je daljinsko grejanje delatnost koja je definisana i Zakonom o komunalnim delatnostima, to je delatnost od opšteg interesa i na nju se, pored Zakona o energetici odnosi i Zakon o komunalnim delatnostima, koji vrlo jasno kaže da se obaveze zasnivaju onog trenutka kada komunalna usluga počne da se koristi“, objašnjava Zoran Predić, državni sekretar u Minisatrstvu energetike.

A način plaćanja korišćenja grejanja je priča za sebe, koja se pokreće svake zime zbog pritužbi na kvalitet grejanja i kvarova na toplovodnoj mreži. Otklanjanje jednog od njih u Francuskoj ulici u Beogradu, nije otklonilo i višegodišnji problem koji imaju stanari okolnih zgrada. Dva puta su im zbog havarija radijatori ove zime bili hladni.

"Pipinite... Radijatori su mlaki i onda smo prinuđeni da se dogrevamo, da li na peć, da li na klimu i da plaćamo povećanu potrošnju struje“, kaže Ljubica Trgovčević, stanarka zgrade u Dositejevoj.

Računi za struju, priča Ljubica, zimi su veći i za 3.000 dinara, dok se 12.000 za grejanje, plaća, pa se plaća.

Poštenije bi, smatra, bilo da se i ono naplaćuje po potrošenji. To je proces, objašnjavaju u ministarstvu. Iako postoje svi zakonski preduslovi potrebno je da i lokalne samouprave utvrde procedure.

"Tehnički, toplane su apsolutno spremne. Međutim, moramo biti svesni da imamo jedan veliki broj energetski neefikasnih objekata, stanova, stambenih zgrada pre svega, gde će prelazak na tu vrstu naplate po potrošnji verovatno značiti čak i veće račune od ovih koje plaćaju", kaže Predić.

Gradonačelnik Beograda na to nije imao šta da doda. Kaže da je grejanjem zadovoljan, a ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić dodaje da je važno da su građani zadovoljni.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top