Vojvodina/Srbija

Subvencije krojene po meri tajkuna i veleposednika

Čak petinu svih isplaćenih subvencija dobila su dva okruga - Južna Bačka i Južni Banat, sa sedištima u Novom Sadu i Pančevu * Najmanje novca dodeljeno poljoprivrednicima u Pirotskom okrugu, tek 0,6 odsto * Prostran: “Crna tačka” je to što u Srbiji ne postoji model finansiranja poljoprivrede

- Ako za podsticaje namenjene novim investicijama i otvaranju radnih mesta, u volji ulagača može biti slabašnog opravdanja što su otišli u najrazvijenije centre, uprkos opredeljuenju da treba da posluže ravnomernom razvoju, nema nikakvog razumnog objašnjenja zašto se to isto, čak u drastičnijem obliku, događa i sa subvencijama u poljoprivredi.

Naime, one su kreirane tako da već godinama pomažu proizvodnju velikih sistema, tajkuna i veleposednika, dok su iznosi za domaćinstva i siromašne krajeve simbolična.

To potvrđuju podaci Agencije za privredne registre, prema kojima je za poslednje četiri godine, počev od 2012. skoro dve trećine ili 62,2 odsto ukupnih državnih subvencija za podsticaj agrara otišlo poljoprivredno najrazvijenijoj Vojvodini, dok je u najnerazvijenijem delu zemlje, istočnoj i južnoj Srbiij, završilo tek nešto više od jedne sedmine ili 14,2 odsto ukupnog iznosa.

Na sajtu APR-a, zabeleženo je i da je tokom tog četvorogodišnjeg perioda iz državne kase je za podsticaj poljoprivrde “podeljeno” ukupno 69,07 milijardi dinara. Ubedljivo najviše subvencija dobila su dva okruga, Južna Bačka i Južni Banat, sa sedištima u Novom Sadu i Pančevu, koja su inkasirala čak 16,8 milijardi dinara, odnosno gotovo četvrtinu, 24,32 odsto ukupnog iznosa. Najmanje novca dobio je po tom osnovu Pirotski okrug na jugu zemlje, kojem je pripao samo 399 miliona dinara ili 0,58 odsto.

Izvor: Danas

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top