Vojvodina/Srbija

Eks SFRJ - ko koliko duguje i gde smo tu mi?

Nekadašnje republike bivše Jugoslavije otplaćuju dug veći od 104 milijarde evra. Toliki iznos dobija se sabiranjem svih javnih dugova danas samostalnih država.

Poređenja radi, uoči raspada SFRJ devedesetih godina prošlog veka, javni dug cele države bio je ispod 20 milijardi dolara.

Iako je javni dug Srbije premašio 24 milijarde evra, nismo najgori u regionu. I po zaduženosti i po udelu duga u bruto domaćem proizvodu gore pokazatelje u našem okruženju ima susedna Hrvatska, pišu Večernje novosti.

Među državama sa najnižim udelom duga u sopstvenom domaćem proizvodu prednjači Saudijska Arabija, sa svega 1,82 odsto BDP. Slede Bruneji sa 3,28 odsto, pa Hongkong sa dugom od 6,37 odsto BDP... Najviše zaduženi, prema svom BDP, su: Japan (246 odsto), pa Grčka (168,8 odsto), a potom Italija sa dugom od 135 odsto svog BDP... Najveća svetska ekonomija, Sjedinjene Američke Države, u ukupnom svetskom dugu učestvuju sa čak 29 odsto, dok je zaduženost Rusije,svega 0,49 odsto ukupnog svetskog duga.

Ta država otplaćuje više od 37 milijardi evra duga, koji je premašio 87 odsto tamošnjeg BDP-a. Veći dug od nas, mereno u evrima i u procentima, ima još i Slovenija (30,7 milijardi evra). 

Srpski dug je, međutim, znatno veći od crnogorskog, čak 10 puta, kao i od bosanskohercegovačkog i makedonskog duga. 

BiH otplaćuje tek četvrtinu duga koji ima Srbija, dok Makedonija otplaćuje sedminu (3,26 milijardi evra). Iako Crna Gora duguje tek deseti deo srpskog duga, 2,44 milijarde evra, on je premašio 54 odsto onoga što ova država stvori za godinu dana. U Srbiji je ovaj udeo, podsetimo, 71,8 odsto BDP. 

Sudeći prema podacima zvanične evropske statistike, Eurostata, kao i lokalnih ministarstava finansija, ubedljivo najveći javni dug u regionu ima Mađarska, pomenutih 83,4 milijarde, odnosno 77,6 odsto BDP. 

U malo širu regiju "upada" i Grčka sa ogromnom, ujedno i najvećom evropskom zaduženošću od 301 milijarde evra (čak 168 odsto BDP). Međutim, iako je naš dug tek dvanaesti deo grčkog, po nečemu smo ipak "bliski". A to je iznos koji godišnje izdvajamo na plaćanje kamata. 

U ovoj godini samo rashodi za kamate iznosiće više od 1,1 milijarde evra, ili 3,5 odsto BDP, a samo šest država u Evropi ima veće troškove za kamate na javni dug: Portugali Italija, Grčka, Irska, Mađarska i Hrvatska, ističu u Fiskalnom savetu. 

“Grčka, kao najzaduženija zemlja u Evropi, za kamate troši samo 0,7 odsto više u odnosu na Srbiju. Pri tome, očekivano je da budžetski rashodi za kamate kod nas do 2017. godine porastu na oko četiri odsto BDP,čime će ova razlika, praktično, nestati.”

Izvor: Večernje novosti

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top