Vojvodina/Srbija

"Dogorelo do nokata" - štrajk glađu zaduženih u švajcarcima

Oni koji su kredite uzimali indeksirane u švajcarskim francima kažu da njihovi problemi sa plaćanjima iz dana u dan postaju sve veći. Zato za sredu najavljuju protest i štrajk glađu. Njhov osnovni cilj je da dobiju konačan stav Vrhovnog kasacionog suda o tim kreditima, a pred zgradom suda će ostati sve dok se to ne dogodi.

"Što kaže naš narod - dogorelo do nokata", tim rečima dužnici bankama u švajcarskim francima objašnjavaju zašto su se odlučili na štrajk glađu.

I poručuju da agonija traje godinama, dok se dugovanja gomilaju.

"Poslednje tri godine su tri godine pakla u kojima čovek više ne zna gde da se okrene kad je u pitanju Infostan, isključivanje struje, kad je u pitanju vraćanje dugova, kad je rata prešla iznos plate zbog rasta švajcarskog franka koji je de facto 2015. godine počeo da divlja", kaže Ivica Stojanović iz Udruženja CHF Srbija.

Protest će, kažu, zbog kršenja Ustavom zagantovanih prava na život i egzistenciju, početi pred Ustavnim sudom. Nastaviće šetnju pored kancelarije Poverenika i Ministarstva finansija, a završiti je u Nemanjinoj pred zgradom Vrhovnog kasacionog suda.

"Nećemo se pomeriti dok ne dobijemo crno na belo šta Vrhovni kasacioni sud misli o ovim kreditima i koji je to nalog nižestepenim sudovima", kaže advokat Jelena Pavlović.

Sanja Vujanović iz Udruženja CHF Srbija navodi da su Vrhovnom kasacionom sudu još pre dve nedelje podneli zahtev da se taj stav zauzme u što skorijem roku, do 1. juna.

"To je bio petak, oni se nama nisu javili ni oglasili ni po kojem osnovu, kao što nas generalno sve institucije ignorišu", dodaje ona.

Od Vlade, pak, nemaju nikakva očekivanja, niti Vlada u to pitanje želi da se meša.

"Vlada poštuje institucije, kako bude sudstvo odlučilo tako će da rade i banke. Ja nemam sa tim ništa, niti mogu da dajem bilo kakve izjave u vezi sa tim", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Jelena Pavlović kaže da im se čini da se najviše državne institucije, uključujući i Vladu i Ministarstvo finansija, ne bave ovim problemom.

"I prosto ne mislimo da će oni bilo šta da urade na ovom polju, jer da su hteli do sada bi uradili", smatra Pavlović.

Komentarisanje bi, dodaje Brnabić, moglo da se tumači kao pritisak na sudstvo. Na odluke sudova, kažu, ne žele da utiču ni oni koji će od srede, ipak, boraviti ispred Vrhovnog kasacionog suda.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top