Vojvodina/Srbija

Ministar demantovao vest, građani, ipak, izbegavaju paradajz

Da li je paradajz iz uvoza, koji se već našao na pijacama, bezbedan za ishranu i kome je naštetila vest koju je u javnost lansirala deklaracija sa upozorenjem da kora nije za ljudsku ishranu?

Iako je ministar poljoprivrede demantovao da je paradajz iz Turske otrovan, građani ga radije izbegavaju, a prodavci svakodnevno dobijaju pitanja odakle je stigao na tezge i sme li da se jede. Za izazivanje panike odgovornost snose mediji, smatraju u Savetu za štampu.

"Otrovni paradajz iz Turske na srpskim tezgama", osvanuli su naslovi u tabloidima, a strah se ubrzo proširio pijacama. Građani su odgovore najpre potražili od prodavaca.

"Pitaju otkud je, da li je kora upotrebljiva, ono što je u novinama pisalo, to i pitaju", kaže prodavačica na pijaci Milja Lađevac.

Pa radije biraju da sačekaju domaći...

"Pošto informaciju imamo da je nešto otrovano".

"Da se ne sme kora jesti, a šta je pod korom?"

"Ne kupujem za sada, još je rano, pošto je sve uvozni, dok ne krene naš domaći", rekli su građani s kojima smo razgovarali.

Ima i građana koji nisu poverovali da je paradajz iz uvoza opasan.

"Ma ne, to je čista demagogija. Mislite da je sve u redu? Mislim da jeste".

"Kupio sam paradajz".

"Jutros sam informisana na TV-u da je to ispravno i da je to samo bila panika i ništa više".

Među 25 tona, tj. oko 4.000 gajbica, sporna deklaracija našla se na dve - uverava resorni ministar Branislav Nedimović. Na sajtu ministarstva poljoprivrede potom su i objavljene laboratorijske analize uzorka paradajza iz pošiljke, a u izveštaju se navodi da taj uzorak odgovara zahtevima iz Pravilnika o kvalitetu voća, povrća i pečurki.

"To je bila greška uvoznika koji je pogrešno deklarisao robu i zbog toga će protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak. Zbog toga idemo u kontrolu svih graničnih prelaza i inspektora i izaći ćemo sa rezultatima naredne nedelje", naveo je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Neetičko, višestruko štetno i neprofesionalno - tako izveštavanje o paradajzu iz Turske komentariše član Komisije za žalbe Saveta za štampu Petar Jeremić.

"Novinari su jednu fotografiju sa Fejsbuka prihvatili zdravo za gotovo i počeli da šire paniku bez dubljeg ulaženja u problem. To jednostavno nije novinarstvo, novinarstvo znači da se svaka informacija mora proveriti", kaže član Kommisije za žalbe Saveta za štampu Petar Jeremić.

A posledice su, dodaje, i šteta po, u ovom slučaju, proizvođače i prodavce paradajza, ali i to što građani medijima sve manje veruju.

"Hajde da se zapitamo kako da očekujemo da nam ljudi kasnije veruju, ako smo ih sada slagali", naglasio je Jeremić.

Izvor: N1

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top