Vojvodina/Srbija

Novo bodovanje na završnom ispitu, profesori nisu zadovoljni

Učenici osmog razreda testom iz matematike počeli su probni završni ispit. U subotu će srpski i kombinovani test. Ove godine za osmake su najavljene i neke novine - uspeh iz škole nosiće najviše 60 bodova, dok će na tri testa đaci moći da dobiju 40 bodova.

Hemijska, šestar i lenjir bili su dovoljni osmacima iz beogradske škole Veljko Dugošević da na probnom testu provere svoje znaje iz matematike.

"Bio je težak po meni, ali imali su neki laki zadaci".

"Nisu bili preterano teški, uglavnom je bilo za osnovni nivo", kažu đaci s kojima smo razgovarali.

Pre testiranja, male maturante je obišao ministar prosvete Mladen Šarčević.

"Svi probni testovi imaju za cilj da deca vide gde su, šta su, da bi eventualno doradili ono što je bitno i osteli tipove zadataka za ono glavno testiranje", kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

A kako bi učenici što lakše savladali test, nastavnici kažu da su pripreme u okviru redovne nastave počele od oktobra.

"Ono što možemo mi u toku nastave uradimo, a ono što ne, oni imaju van nastave posle, ili kao neki prečas ili kao neki šesti, sedmi čas nakon nastave i na taj način radimo, vežbamo", objašnjava nastavnica srpskog jezika Jelena Jovičić.

Na završnom ispitu osmake čeka i novi način bodovanja za prikupljanje 100 poena - umesto dosadašnjih 70, iz škole će se dobijati 60 poena, dok će testovi umesto 30, nositi 40 poena.

"Bolje je za učenike koji su lošiji u školi, mogu više bodova da dobiju na prijemnom".

"Bilo je bolje ranije kad je bilo 70-30, jer smo znali da ćemo da vučemo više iz škole, ali sad možda imamo veću priliku da uradimo na prijemnom bolje", navode učenici.

Resorni ministar kaže da će novi način bodovanja poboljšati objektivnost u ocenjivanju.

"Cilj je da ne idemo na preglasavanje ocena na formiranje lažnih vukovaca, na fabrikovanje papira, nego na znanje", kaže Šarčević.

Promene na završnom ispitu, profesorka srpskog Vesna Vojvodić Mitrović, ocenjuje kao nepotrebne. Kaže da česte promene pravila polaganja učenicima stvaraju sters.

"To nije rešenje na koje bi trebalo da igra Ministartsvo prosvete i ministarstvo se vrlo često ponaša kao ministartsvo alhemije da traže neku alhemijsku formulu koja će tako preko noći da razreši probleme male mature, a odlično znamo koliko različitih tipova problema smo imali u prethodnim godinama, baš kada je reč o ovim testovima", smatra profesor srpskog jezika Vesna Vojvodić Mitrović.

Mala matura zakazana je za 18, 19. i 20. jun, a do tada učenici imaju još dva meseca za pripremu.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top