Vojvodina/Srbija

Po dve godine zatvora za lekarke zbog nesavesnog lečenja

Apelacioni sud u Beogradu osudio je dva lekara Instituta za ginekologiju i akušerstvo na po dve godine zatvora zbog nesavesnog i neadekvatnog lečenja LJiljane Arambašić, koja je 2002. godine preminula od poslednica upale slepog creva.

Osuđene su specijalisti ginekologije i akušerstva Vera Milenković i Gordana Miletić, a krivice su oslobođeni lekari Miloš Radović, Srboljub Miličević i Aleksandar Jovanović.

Milenkovićevoj i Miletićevoj izrečena je zabrana obavljanja posla od dve godine, koja će biti primenjena posle izvršenja kazne zatvora.

Milenkovićeva i Miletićeva osuđene su, jer su od 18. do 20. februara 2002. godine u Institutu za ginekologiju i akušerstvo u Beogradu nesavesno postupale pri pružanju lekarske pomoći LJiljani Arambašić, čime su prouzrokovale pogoršanje njenog zdravstvenog stanja usled čega je 21. februara 2002. godine umrla.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se navodi i da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da "standard pažnje" znači da lekar treba da odvoji potrebno vreme da se posveti pacijentu, da razgovara sa njim, pregleda ga, analizira laboratorijske i ostale analize i na osnovu toga donese određeni zaključak.

Ovom odlukom potvrđena je presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Prema pisanju medija, LJiljana Arambašić se 15. februara 2002. godine zbog jakih bolova u stomaku javila u beogradski Urgentni centar, a dežurni hirurg je procenio da su njene zdravstvene tegobe ginekološke prirode, pa je primljena na Ginekološko akušersku kliniku.

Iz te klinike su LJiljanu, pošto je gotovo neprestano vrištala usled bolova, uputili u Institut za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", gde su lekari odmah zaključili da nije pacijent za njih i ponovo je uputili u Urgentni centar.

Zbog visoke temperature nije hospitalizovana u Urgentnom centru, već je upućena u Institut za infektivne i tropske bolesti gde je primljena 21. februara. Po prijemu u bolnicu, već je bila u komi i iste noći je preminula.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top