Vojvodina/Srbija

Šta Srbe najviše muči, a šta im pričinjava zadovoljstvo?

Finansijske poteškoće su najveći problem starijih stanovnika Srbije, a najveći izvor zadovoljstva za 72 odsto osoba starijih od 55 godina su deca i unučad, pokazuju rezultati istraživanja "Istina o godinama", koje je sprovela Meken trut, Centrala agencije Meken Beograd.

Istraživanje je sprovedeno na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika starijih od 18 godina, a poseban deo studije bavi se starijima od 55 godina kojih je u istraživanju bilo 500.

Pored Srbije, istraživanje je sprovedeno i u više od 30 zemalja sveta, a kako pokazuju rezultati, 15 odsto populacije u Srbiji raduje se procesu starenja, dok na globalnom nivou na starost pozitivno gleda 57 odsto ispitanika.

U Srbiji, osobe u dvadesetim i tridesetim godinima najmanje su zabrinute za proces starenja i najmanje razmišljaju o starosti, što se sa godinama menja, te su kada je u pitanju starenje sve više zabrinuti i uplašeni.

Najveći izvor zadovoljstva za 72 odsto osoba starijih od 55 godina su njihova deca i unuci, pa tako najveći procenat njih najradije provodi vreme u krugu porodice. Njih 95 odsto tvrdi da ima dobar odnos sa potomcima i žele da budu upamćeni najviše kao neko ko je brinuo o porodici i prijateljima.

Finansijske poteškoće su problem broj jedan starih u Srbiji, a zatim slede brige vezane za probleme njihove dece i unučadi. Najveći procenat učesnika studije smatra da smo stari kada uđemo u sedmu deceniju života, ali mlađe osobe pomeraju ovu granicu ka pedesetim, dok oni stariji u većem procentu smatraju da je osoba stara kada uđe u sedamdesete.

Kada je u pitanju ljubav, 58 odsto ispitanika kaže da za ljubav nikada nije kasno i da za nju nikada nismo stari.

izvor: B92

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top