Vojvodina/Srbija

Novi zakon donosi VISOKE KAZNE ZA PEŠAKE! Ovih pravila odsad morate da se pridržavate

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja neće biti rigorozan samo prema vozačima, nego će i pešaci morati da plate velike novčane kazne, ukoliko se ne budu pridržavali pravila.

Kako saznajemo, prelaženje van pešačkog prelaza se više neće tolerisati i pešak će morati da plati kaznu od 5.000 donara, dok je kazna znatno viša ukoliko sa sobom vodite dete mlađe od 12 godine. Tada ćete morati da izdvojite od 10.000 do 20.000 dinara. Podsetimo, ukoliko je pešački prelaz udaljen više od 100 metara, njegovo korišćenje nije obavezno.

Korišćenje mobilnog telefona takođe je zabranjeno na pešačkom prelazu, u suprotnom ćete morati da platite kaznu u iznosu od 3.000 dinara. Ista kazna vas čeka i ukoliko držite slušalice u oba uha. Iznos za korišćenje mobilnog telefona je mnogo viši ukoliko je sa vama dete mlađe od 12 godina, a sudija za prekršaje će odrediti visinu kazne, koja će se kretati od 10.000 do 20.000 dinara.

Ukoliko dosad već niste, sada je pravo vreme da sa svojim detetom razgovarate o ponašanju u saobraćaju, jer ćete njegov prekršaj plaćati vi. Naime, po novom zakonu, za prekršaj koji je počinio maloletnik koji je navršio 14 godina, kazniće se njegov roditelj, usvojitelj ili staratelj.

Ako je pešak kriv za udes, kazna za ovaj prekršaj je od 20.000 do 40.000 dinara. Takođe, pešak ne sme ni u kom slučaju da ometa saobraćaj i ugrožava bezbednost, tako da će, ukoliko leži na putu ili se tetura, biti podvrgnut alko-testu. Odbijanjem ove provere, pešak rizikuje kaznu u visini od 20.000 do 40.000 dinara.

Postoji čitav niz propisa koji se odnose isključivo na kretanje pešaka van naseljenog mesta i u koloni. U uslovima smanjene vidljivosti i noću, pešaci su obavezni da budu opremljeni svetloodbojnim prslucima ili da sa sobom imaju baterijsku lampu ili trepćuće svetlo. Kazne za nepoštovanje ovih pravila su od 3.000, pa sve do 20.000 ukoliko sa sobom imate dete mlađe od 12 godina. Kretanje pešaka auto-putem je i dalje strogo zabranjeno i kazna za ovaj prekršaj iznosi od 10.000 do 20.000 dinara, a ukoliko ste tom prilikom izazvali saobraćajnu nesreću, moraćete da platite od 20.000 do 40.000 dinara.

Izvor: nasemesto.rs

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top