Vojvodina/Srbija

Rok ističe, a odziv za profesionalne upravnike zgrada slab

Bliži se kraj zakonskog roka za izbor upravnika stambenih zgrada, kako je to predviđeno novim Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, ali uprkos činjenici da rok ističe za manje od 10 dana, samo 15% zgrada u Beogradu je odabralo svoju "upravu". To otvara brojna pitanja: šta je razlog slabog odziva za imenovanje upravnika, šta nakon isteka roka?

Ljubinka Pejčić jedna je od oko 100 profesionalnih upravnika na teritoriji Beograda. Među prvima je dobila licencu i za N1 kaže: želja joj je da pomogne komšijama. Ipak, dodaje - očekivanja stanara su velika.

"Očekuju da mi imamo nekakav čarobni štapić i da ćemo odjednom rešiti sve njihove probleme. Pa, ne možemo da rešimo sve njihove probleme, prosto, taj fond sa kojim će raspolagati zgrada je uslov da bismo mi uopšte mogli i da radimo. Naša dobra volja - da, ali mora postojati novac kojim mi treba da sredimo tu zgradu", kaže Pejčić.

Zato stanari u prestonici neretko pitaju: šta će biti sa novcem koji su godinama unazad izdvajali za Gradsko - stambeno, koje je bilo zaduženo za održavanje jednog broja zgrada? To pitanje postavili smo i u Ministarstvu građevinarstva, gde kažu: to je ugovorni odnos, nismo nadležni.

Ali jesu za pitanje: koliko je registrovanih stambenih zajednica i registrovanih upravnika u Srbiji devet dana uoči isteka roka?

"Danas beležimo neke brojke - skoro petsto stambenih zajednica nedeljno, a to je skoro koliko je godišnje bilo ranije i u tom smislu mi znamo da smo oko 50 puta više na nedeljnom nivou registrovali stambenih zajednica nego po prethodnim propisima. Oko 385 je licenciranih profesionalnih upravnika, a upravo se organizuje novi, treći ispitni rok - decembarski, gde je prijavljeno oko 230 kandidata", izjavila je Jovanka Atanacković iz Ministarstva građevinarstva.

U resornom ministarstvu uvereni su: većina zgrada imaće upravnike do postavljenog roka. Podsećaju građane da je pred njima trostruki izbor: da izaberu upravnika iz redova vlasnika stanova ili - komšiju, da otvore registar profesionalnih i odaberu upravnika ili da dobiju "prinudnu upravu". A šta sledi nakon isteka roka? Da li će "prinudna uprava" zavladati u svim zgradama bez upravnika?

Ne, jer pre prinudne uprave, na teren mora inspekcija. Kada utvrdi da zgrada nije u registru i nema upravnika, inspekcija ostavlja rok - da se situacija popravi. Tek tada, ako stanari ne učine šta je potrebno, lokalna samouprava šalje "prinudnog upravnika", koji će voditi zgradu dok se stanari ne dogovore..."

12. decembar je rok, ali i test: za građane - mogu li da se organizuju i prilagode promenama koje stižu kroz slovo novog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, ali i za autore istog - jesu li uspeli da srede ili dodatno zakomplikuju stvari u komšiluku?

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top