Vojvodina/Srbija

Borba za kupljen stan: Komšije ih spasile od izvršitelja

Pokušaj iseljenja novosadske porodice Jakšić sprečile su njihove komšije. Radi se o stanu koji su Jakšići uredno platili, a zatim poništili kupoprodajni ugovor optužujući investitora da im je prodao manji stan od onog kog su kupili. Izvršenje će, ipak, biti sprovedeno, ali sledeći put, bez najave.

Kada je pravosuđe na pogrešnoj strani, pravda se traži na ulici. To je poruka nekoliko desetina građana koji su se okupili kako bi sprečili iseljenje porodice Jakšić.

"Jel' treba nekom ovo? Svi mi imamo neke svoje poslove ali smo došli da odbranimo komšiju. Koliko mi možemo. Ako će policija da primeni silu, u redu".

"Posle dve decenije privatizacije nije ostalo ništa drugo nego da se ljudi izbacuju iz kuća. Ako ne pomognemo jedni drugima – ko će?"

Dvojicu izvršitelja, koji su nameravali da isele Jakšiće primetila je kamera N1, ali isprva, ne i okupljeni građani. Stigli su, međutim, da ih zaustave kod lifta, u koji im nisu dozvolili da uđu.

"Ne može da se uđe u lift. Ništa, piši da je ovo za policiju i gotovo. Ajde, tornjaj se odavde. Stoko jedna".

Nakon što su izvršitelji otišli, Mirjana Jakšić sišla je ispred zgrade da se zahvali ljudima koji su sprečili iseljenje njene porodice.

"Pravda je u narodu. Narod je ogorčen odlukama suda, odlukama ministarstva pravde, samim činom što su doveli preduzetnike da upravljaju zakonom i protivzakonito sprovode nešto. Pravda može da se dovede u sud kad se istrebe korumpirane sudije iz našeg pravosuđa", kaže Mirjana Jakšić.

Međutim, zakon je na strani investitora Tihomira Samardžića, a rešenje o izvršenju je porodici uredno dostavljeno, kaže za N1 izvršitelj Vujadin Masnikosa. Uskoro će, dodaje, ponovo doći, ali ovaj put bez najave, i to uz prisustvo policije.

"Svi rokovi za njihovo dobrovoljno iseljenje su prošli, tako da će prinudno iseljenje biti sprovedeno u saglasnosti sa zakonom. Bez najave? Najava je već izvršena i prošli su rokovi za dobrovoljno iseljenje", izjavio je javni izvršitelj Vujadin Masnikosa.

"Prave u ovom trenutku prolong da se narod raziđe. Neće moći Tihomir Samardžić da uđe u taj stan - po cenu života četvoročlane porodice", rekla je Mirjana Jakšić.

Iako sigurna u svoje reči, ni sama Mirjana ne zna kako će uspeti u svojoj nameri. I nije jedina.

Građani koji su danas sprečili iseljenje porodice Jakšić kažu da će tu biti i sledeći put. Međutim, i sami priznaju da ne znaju da li će imati dovoljno vremena da se organizuju kada izvršitelji i policija ponovo zakucaju na vrata porodice Jakšić.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top