Vojvodina/Srbija

EI Niš, nekada tehnološki gigant, danas inspiracija za muzej

Dok se za sredinu oktobra priprema Sajam visokih tehnologija u NIšu, organizatori pripremaju i izložbu industrijskog nasleđa i pozivaju Nišlije da im ustupe aparate proizvedene u Elektronskoj industriji.

Kolekcija raste, kao i podrška inicijativi da se u Nišu osnuje Muzej sa stalnom postavkom. Čekajući muzej, prikupljeni proizvodi izloženi su u zgradi Singidunum centra.

Među robotima, hologramima, softverima, na Sajmu u Nišu naći će se i ovo, nekada takođe čudo tehnologije. Te 1958. godine proizvedeno je upravo u Nišu.

"Istorija nas uči da nema budućnosti tehnološkog razvoja bez uvida u nasleđe, i da je to jedan izuzetan vetar u leđa stvaranju novih rezultata", kaže Bratislav Milovanović, koordinator Singidunum centra u Nišu.

Rezultati rada EI jesu za istoriju, kažu u Udruženju za negovanje industrijske baštine i promociju novih tehnologija, koji prikupljaju proizvode, sada za izložbu, a nadaju se da će Niš dobiti i muzej.

Poznavaoci se slažu da je EI u drugoj polovini 20. veka brzo usvajala nove tehnologije i u proizvodnji mogla da se poredi sa najvećima u toj oblasti.

"Kada smo imali osvojenu tehnologiju cevi, radio aparata, crno-belih televizora, EI je tada podosta izvozila, u svetu to je bila ta tehnologija koja je i bila poznata", objašnjava inženjer EI Slavoljub Stojadinović.

Sada je EI u stečaju. Na desetine hala, a samo u nekima koje su privatizovane nastavljena je ista proizvodnja.

"A ovo sve ostalo je napušteno, zapušteno, došli su privatnici koji se vođeni logikom kapitala bave nečim drugim. Evo recimo u fabrici Klima uređaja imate proizvodnju sireva i mlečnih proizvoda", dodaje Stojadinović.

U nekoj od tih hala mogao bi da se nađe i Muzej industrijske baštine, ali je to za sada samo ideja. U toku je prva faza realizacije, prikupljanje eksponata.

Na izložbi, neće biti svih proizvoda, jer je, kažu, za to potreban muzej, a koliko ih je imao ovaj gigant sa oko 30.000 zaposlenih i više od 20 fabrika, niko tačno ne zna.

"Jedan ogroman broj različitih proizvoda. Koliko samo različitih sektora, a možete zamisliti da su stalno izlazili novi nadgrađeni proizvodi... Desetine, možemo da kažemo... Ma stotine, i više", priseća se Bratislav Milovanović.

Dok će brojni, nekada moderni aparati postati eksponati, ima onih novije generacije koji se i dalje koriste. U kućama Nišlija, ukoliko i nema neke pegle, mašine za pranje ili sušenje veša proizvedene u EI, verovatno, kažu, ima bar nekog ko je u Elektronskoj industriji radio.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top