Vojvodina/Srbija

Crkva diskriminiše komuniste

 

Nelica Grujić iz Trstenika više od četiri meseca pokušava da ispuni amanet svog pokojnog oca Timotija Vasovića, čija je poslednja želja bila da se sahrani bez opela i da mu na spomeniku ne bude krst. Jedna želja je ispoštovana, a druga je pod velikim znakom pitanja.

Ispostavilo se da je najveća prepreka Srpska pravoslavna crkva, koja ne dozvoljava da se na novom groblju kod Petrove crkve postavljaju drugi tipovi spomenika i druga obeležja, osim onih koje je sama propisala. Može drugo obeležje, stav je SPC-a, ali samo da bude horizontalno postavljeno, a komunisti potomci su Vasoviću namenili piramidu.

Grujić je zakucala na vrata mnogih institucija. Gradsko veće Novog Pazara je jednom uvažilo njenu žalbu, a onda je svoje prethodno rešenje poništilo i uvažilo žalbu SPC. Ona se na ovakve postupke žalila i poverenici za zaštitu ravnopravnosti i očekuje odgovor.

Naš dobro obavešteni izvor tvrdi da je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković već donela "mišljenje da je u ovom slučaju prekršen Zakon o zabrani diskriminacije" i da je "pravo svakog da ima spomen-obeležje u skladu sa zakonom i svojim uverenjima" a to važi i za piramidu i za krst i za ostala obeležja.

Na odluku gradske vlade Grujić se žalila Upravnom sudu, a najavljuje da će, ako bude potrebno, po pravdu ići i u Strazbur. Ranije je protojerej Tomislav Milenković rekao" da svako može da se deklariše kako hoće, ali se mora poštovati ono što je Crkvena opština predvidela za svoje zemljište", ali i poručio "da je groblje kod Petrove crkve pravoslavno, a ne gra|ansko i da bi lokalna samouprava trebalo da razmotri ideju o otvaranju groblja na kojem bi se sahranjivali ateisti".

SPC se poziva na Ugovor o davanju u zakup nepokretnosti, koji je potpisan 11. jula 2013. godine. Ugovorom, koji su potpisali predsednik Crkveno opštinskog odbora Miroslav Izderić i tadašnji novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović, uređeno je da SPC "daje u zakup Gradu za pravoslavno groblje na neodređeno vreme bez naknade" parcelu površine 73,07 ari. Grad se obavezao da na toj parceli "vrši sahranjivanje umrlih u skladu sa propisima o komunalnim delatnostima i sahranjivanju i kanonima Srpske pravoslavne crkve", da naplašuje taksu za opremanje grobnih mesta prema svojim propisima "estetski i uredno uz nadzor Crkvene opštine", da groblje uredi isključivo po uslovima koje je uradio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, da preko javnih službi uredi postavljanje nadgrobnih spomenika "isključivo prema tipovima, koje će dostaviti Crkvena opština" i da omogući Crkvenoj opštini i crkvenim vlastima uvid u gazdovanje i uređenje groblja. Grad se obavezao da Crkvenoj opštini omogući dobijanje dozvola za gradnju objekata potrebnim za sahranjivanje.

Izvor: Danas

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top