×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 461

Vojvodina/Srbija

Vujović: Problem upravljanja u Srbiji na svim nivoima

Ministar finansija Dušan Vujović istakao je da u Srbiji postoji problem upravljanja na svim nivoima - na državnom, javnom i privatnom.

"Potpredsednička mesta ne treba deliti politički več funkcionalno", rekao je Vujović na samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u Bečićima, u Crnoj Gori.

On je upozorio da u Srbiji ne postoji koordinacija u upravljanju.

"Koordinacija je teška za Balkan. Ljudi koji ne shvataju da se do cilja može doći zajedničkim radom, gube vreme i prebacuju poslove na druge", rekao je Vujović.

U Srbiji, po njegovim rečima, postoji problem upravljanja, koriste se zastarele metode, "bumbar princip i zujanje okolo" što je pogrešno.

"Treba primeniti princip rukovođenja", rekao je Vujović i naveo primer Elektroprivrede Srbije "gde su reforme posle osam meseci zaustavljene pola godine dok zaposleni nisu fiksirali svoja radna mesta".

Povučeno, a neiskorišćeno 3,5 milijardi evra
Srbija ima 3,5 milijardi evra povučenih, a neiskorišćenih zajmova, a putevi nisu završeni i nemamo koristi od njih, osim što je angažovana građevinska industrija, izjavio je Vujović.

On je rekao da je kapitalna stvar završetak infrastrukture.

"Neophodno je i dalje smanjivanje nezaposlenosti", rekao je Vujović.

Dodao je da fabrike koje su otvorene poslednjih godina neće imati smisla, ako ne budu profitabilne kao što su slične u svetu.

U budžetu 600 miliona evra više od planiranog

Vujović je rekao da je krajem maja u budžetu Srbije bilo 600 miliona evra više nego što je planirano, tako što su prihodi bili veći za 44 milijarde dinara, a rashodi manji za 27 milijardi dinara.

On je rekao da će zahvaljujući tako pozitivnom rezultatu moći da se pokriju neki dodatni troškovi.

"Prošlu godinu smo završili sa suficitom od 1,4 odsto, ali se posle 51 nedelje u budžetu pojavio deficit od 1,3 odsto Bruto društvenog proizvoda (BDP), zbog toga što smo preuzeli dugove 'Srbijagasa'", rekao je Vujović.

On je dodao da je taj deficit svesno napravljen, ne da bi se pomoglo "Srbijagasu", nego da bi se obezbedio gas za potrošače.

"Verujem da ćemo nastaviti da i u junu ostvarujemo dobre rezultate u budžetu", rekao je Vujović.

Očekivao za nijansu bolji kreditni rejting
Vujović je izjavio da je očekivao da finansijska agencija "Standard end Purs" bolje oceni Srbiju "bar za nijansu". On je rekao da je dobra i potvrda dosadašnjeg rejtinga, i da očekuje da u narednom ocenjivanju, za šest meseci, rejting Srbije bude bolji.

Troškovi zaduživanja Srbije su niži nego pre nekoliko godina, a kamatne stope su u odnosu na 2014. godinu četiri puta niže.

"Povlačenje grčkih banka iz Srbije je posledica stabilizacije bankarskog sistema u zemlji. U Srbiji ima dosta banaka, mada konkurencija čini svoje i medju našim bankama", rekao je Vujović.

Ministar je dodao da očekuje da će se i banke u Srbiji konsolidovati i ponuditi bolje uslove kreditiranja.

"Ne znam da li ću biti ministar, zavisi od ponude"
Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da ne zna da li će biti ministar i u novoj vladi, jer još nije dobio ponudu mandatarke za sastavljanje Vlade Ane Brnabić.

"Da li ću biti i dalje ministar, zavisi od ponude", rekao je Vujović.

Upitan o odluci da aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić postane predsednica Vlade, Vujović je rekao da je nju izabrao Aleksandar Vučić.

"To je odluka predsednika države. Brnabić je dobila mogućnost da formira Vladu", rekao je Vujović.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top