Na današnji dan

16. novembar - Dogodilo se na današnji dan

Danas je praznik Sveti velikomučenik Georgije - Đurđic. Ovoga dana praznuje se prenos moštiju svetog Đorđa iz Nikomidije u Lidu palestinsku. Sveti Đorđe postradao je za vreme cara Dioklecijana, a pre svoje smrti zamolio je jednog slugu da mu telo prenese u Palestinu, odakle mu je bila i majka i gde je imao veliko bogatstvo koje je, po njegovoj želji, razdeljeno sirotinji. Sluga je učinio sve kako mu je bilo naređeno i tu ga sahranio. U vreme cara Konstantina, pobožni hrišćani sazidali su krasan hram svetog Đorđa u Lidi palestinskoj i prilikom osvećenja tog hrama preneli su i sahranili u tom hramu čudotvorne mošti ovog svetitelja i velikomučenika Hristovog.

1095. Na crkvenom saboru u Klermonu, u Francuskoj, papa Urban II pozvao crkvene velikodostojnike i svetovne vladare na verski rat protiv turskog plemena Seldžuka, koje je zauzelo Svetu zemlju u Palestini. Time počela epoha krstaških ratova.

1532. Španski osvajač Fransisko Pisaro sa samo 200 vojnika zauzeo grad Kahemarku u Peruu i pogubio cara Inka Atahualpu, iako je za njega bila isplaćena velika otkupnina.

1766. Rođen francuski kompozitor i violinista Rudolf Krojcer, dvorski violinista Napoleona Bonaparte i Luja XVIII. Opčinjen njegovom virtuoznošću, Betoven mu posvetio sonatu za violinu i klavir br. 47, poznatu Krojcerovu sonatu.

1831. Umro pruski general Karl Marija fon Klauzevic, jedan od najpoznatijih vojnih teoretičara XIX veka. U delu "O ratu" teoretski uobličio iskustva nove strategije primenjene u Napoleonovim ratovima. Prema Klauzevicu, rat je deo opštih političkih odnosa i nastavak politike uz primenu drugih sredstava.

1912. Počela Bitoljska bitka u Prvom balkanskom ratu, u kojoj je srpska vojska 18. novembra potukla tursku Vardarsku armiju Zeki-paše.

1914. Počela Kolubarska bitka, najveća koju je srpska vojska vodila u Prvom svetskom ratu. Bitka završena 15. decembra pobedom srpske vojske nad austrougarskim trupama pod komandom generala Poćoreka, koji je bio prisiljen da se povuče iz Srbije. Izuzetne zasluge za pobedu u bici, u kojoj je zarobljeno oko 43.000 austrougarskih vojnika, imao general Živojin Mišić.

1918. Posle propasti austrougarske monarhije u Prvom svetskom ratu, Mađarska proglašena nezavisnom republikom.

1933. SSSR i SAD uspostavili diplomatske odnose.

1941. U Drugom svetskom ratu počela druga nemačka ofanziva na Moskvu, koja je 5. decembra završena porazom nemačke vojske. Nastavljajući operacije, sovjetska Crvena armija do marta 1942. odbacila nemačke trupe na 200 kilometara od Moskve. Taj nemački poraz označio kraj "blickriga" i nagovestio preokret rata u korist antihitlerovske koalicije.

1960. Umro američki filmski glumac Klark Gejbl. Igrao u više od 70 filmova, a veliku popularnost stekao kao Ret Batler u filmu "Prohujalo s vihorom". Dobitnik “Oskara” za film "Dogodilo se jedne noći".

1965. SSSR lansirao svemirski brod "Veneru III", koji je u martu 1966. stigao na Veneru kao prvi svemirski brod koji se spustio na neku drugu planetu.

1970. Pakistan saopštio da je broj mrtvih u ciklonu i ogromnim talasima koji su zapljusnuli obale Istočnog Pakistana i ostrva u Bengalskom zalivu dostigao pola miliona.

1972. Tri američka astronauta počela 84-dnevni let u svemirskoj letelici "Skajlab 4".

1991. Predsednik Rusije Boris Jeljcin potpisao seriju dekreta kojima je preneo vlast nad privredom sa sovjetske centralne vlade na Vladu Rusije.

1992. Na prvim višestranačkim izborima u Litvaniji po sticanju nezavisnosti od SSSR, ubedljivo pobedila Demokratska radnička partija.

1992. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pooštrio sankcije protiv Jugoslavije uvođenjem rečne i pomorske blokade.

1995. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu optužio lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i vojnog komandanata Ratka Mladića za genocid nad muslimanskim civilima počinjen tokom zauzimanja Srebrenice u julu 1995, kada je više hiljada bosanskih muslimana ubijeno i raseljeno.

1997. Umro francuski političar i publicista Žorž Marše, generalni sekretar francuske Komunističke partije.

1998. Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu proglasio krivim jednog bosanskog Hrvata i dva muslimana za ubijanje i zlostavljanje srpskih zatvorenika 1992. u logoru Čelebići. To je bilo prvo suđenje za ratne zločine nad Srbima tokom rata u BiH.

2000. Predsednik SAD Bil Klinton doputovao u Vijetnam, u prvu posetu jednog predsednika SAD toj zemlji od završetka Vijetnamskog rata 1975.

2001. Pariski klub poverilaca otpisao Jugoslaviji 66 odsto duga prema državama-poveriocima.

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top