Na današnji dan

8. decembar - Dogodilo se na današnji dan

1542. Rođena Meri Stjuart, škotska kraljica od 1560. Zbog prokatoličke politike primorana da abdicira 1567. i da se skloni u Englesku, gde je dospela u zatvor i posle 18 godina zatočeništva pogubljena pod optužbom da je pripremala zaveru protiv engleske kraljice Elizabete I.

1626. Rođena švedska kraljica Kristina Augusta. Kraljica u šestoj godini, krunisana 12 godina kasnije, jedna od najobrazovanijih žena Evrope, bila mecena nauke i književnosti i na dvoru okupljala učene ljude, među njima francuskog filozofa Dekarta. Prisiljena da abdicira 1654, prešla u katoličanstvo i živela po evropskim gradovima. Sahranjena u crkvi svetog Petra u Rimu.

1638. Umro dubrovački barokni pesnik Ivan Gundulić, najznačajniji pesnik južnoslovenskog područja u XVII veku. Pisao mitološke drame i romantične tragikomedije.

1824. Rođen srpski pisac Jakov Ignjatović, tvorac i najznačajniji predstavnik realističkog romana u srpskoj književnosti.

1832. Rođen norveški pisac Bjernstjerne Martinius Bjernson, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1903, vodeća ličnost norveškog i nordijskog kulturnog života u XIX veku..

1854. Papa Pije IX proglasio dogmu o bezgrešnom začeću Bogorodice.

1863. Britanski bokser Tom King postao prvi svetski šampion u teškoj kategoriji pobedom nad Amerikancem Džonom Hinanom.
1865. Rođen finski kompozitor Jan Sibelijus, čije je delo inspirisano finskim folklorom.

1925. Objavljena knjiga Adolfa Hitlera "Majn kampf", u kojoj je izložena koncepcija "Novog poretka" i rasne supremacije Nemaca.

1941. SAD i Velika Britanija objavile rat Japanu, dan posle japanskog napada na američku bazu u Perl Harburu na Havajima. Nemačka i Italija, u skladu sa obavezama iz Trojnog palta, objavile rat SAD.

1949. Generalna skupština Ujedinjenih nacija od svetskih sila tražila da priznaju nezavisnost Kine posle bekstva Čang Kaj Šeka na Tajvan.

1954. Srpski i hrvatski pisci i lingvisti postigli Novosadski dogovor o srpskohrvatskom književnom jeziku, koji je potpisalo 25 uglednih stručnjaka za jezik. Zaključeno da je narodni jezik Srba, Hrvata i Crnogoraca jedan jezik s dva izgovora, da su oba pisma, ćirilica i latinica, ravnopravna i da jezik ima zajednički pravopis.

1966. Sporazum o zabrani nuklearnog oružja u kosmosu potpisalo 28 zemalja, uključujući SSSR i SAD.

1966. Prilikom havarije grčkog feribota "Heraklion", koji je potonuo tokom nevremena kod ostrva Melos, poginula 234 putnika i člana posade.

1974. Grci na referendumu velikom većinom glasali za republiku, protiv restauracije monarhije.

1978. Umrla izraelska državnica Golda Meir, prva žena-premijer Izraela.

1980. U Njujorku ubijen bivši član grupe "Bitls" Džon Lenon. Ubio ga mentalno poremećen obožavalac Mark Dejvid Čepmen, kasnije osuđen na doživotni zatvor.

1991. Lideri Rusije, Belorusije i Ukrajine Boris Jeljcin, Leonid Kravčuk i Stanislav Šuškevič u Minsku potpisali sporazum o formiranju Zajednice Nezavisnih Država. Time prestao da postoji SSSR.

1995. U Londonu počela dvodnevna Konferencija na kojoj je, umesto ženevske Mirovne konferencije za SFRJ, osnovan Savet za sprovođenje mira. U radu Konferencije učestvovali ministri inostranih poslova 40 zemalja i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija. Švedski diplomata Karl Bilt imenovan za predstavnika međunarodne zajednice u Bosni.

2000. U Otavi održan prvi svetski samit posvećen kulturi i umetnosti, na kojem je osnovana Međunarodna federacija agencija za podršku umetnosti.

2000. Umro srpski slikar-nadrealista Milić Stanković, poznat kao Milić od Mačve.

2001. Umrla Frensis Elizabet Snajder Holberton, jedan od pionira kompjuterskog programiranja. Ranih 40-ih XX veka programirala revolucionaran digitalni kompjuter za američku vojsku, ENIAC, kasnije učestvovala u kreiranju kompjuterskih jezika COBOL i FORTRAN.

2002. Ponovljeni predsednički izbori u Srbiji nisu uspeli zbog nedovoljnog odziva birača, 45,17 odsto. Najviše glasova osvojio lider Demokratske stranke Srbije i predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica, 57,66 odsto.

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top