Na današnji dan

4. decembar - Dogodilo se na današnji dan

- Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice, dan kada je, prema hrišćanskom verovanju, mala Marija, kasnije Sveta Bogorodica, prvi put uvedena u hram. Kada je Marija napunila tri godine, njeni roditelji Joakim i Ana doveli su je iz Nazareta u Jerusalim da je predaju Bogu u hram, u kojem je potom boravila devet godina. Smatra se pretežno ženskim praznikom.
 
1154. Nikolas Brekspir, prvi i jedini Englez koji je biran za papu, ustoličen za poglavara rimokatoličke crkve kao Adrijan IV.

1371. Umro car Uroš Nemanjić, sin cara Dušana i jedini naslednik velikog srpskog carstva. Stupivši na presto u 19. godini, posle Dušanove smrti 1355, nije uspeo da sačuva veliko carstvo koje se posle njegove smrti raspalo na niz samostalnih oblasti pod vlašću moćnih feudalaca. Njegovom smrću izumrla loza Nemanjića. Prema predanju, Mučki ubijen u lovu, kada se sagnuo nad vodom da se osveži. Srpska pravoslavna crkva ga, na osnovu tog predanja, proglasila za mučenika i svetitelja.

1642. Umro francuski državnik, kardinal Arman Žan de Plesi Rišelje, koji je kao ministar kralja Luja XIII vršio stvarnu vlast u Francuskoj i podigao moć francuske krune. 1635. osnovao Francusku akademiju.

1679. Umro engleski filozof Tomas Hobs, predstavnik klasičnog engleskog empirizma. Čoveka smatrao za slobodnog pojedinca, a državu kao veštačku tvorevinu nastalu na osnovu ugovora pojedinaca.

1791. Izašao prvi broj britanskog "Obzervera", najstarijeg nedeljnog lista u svetu.

1795. Rođen škotski esejist i istoričar Tomas Karlajl, autor romantiziranih istorijskih dela. Osnivač čuvene Londonske biblioteke.

1829. Britanci u Indiji zabranili običaj spaljivanja udovica prilikom spaljivanja njihovih muževa na posmrtnoj ceremoniji.

1841. Predstavom "Smrt Stefana Dečanskog" Jovana Sterije Popovića u bivšem skladištu carinarnice na Savi u Beogradu otvoreno "Pozorište na Đumruku". Štampan prvi pozorišni plakat i naplaćivane ulaznice. Organizatori pozorišta bili glumac i reditelj Atanasije Nikolić i dramski pisac Jovan Sterija Popović.

1943. Predsednik SAD Teodor Ruzvelt, britanski premijer Vinston Čerčil i turski predsednik Mustafa Ismet Ineni u Kairu razmatrali zajedničke akcije u okviru antihitlerovske koalicije. Turska, međutim, odbila da objavi rat Nemačkoj.

1945. Umro američki biolog i genetičar Tomas Hant Morgan, osnivač genetike, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1933. za otkriće funkcije hromozoma u prenošenju naslednih svojstava. Izradio prve mape položaja gena u hromozomima i smatra se glavnim predstavnikom teorije nasleđa.

1974. U blizini glavnog grada Šri Lanke Kolomba srušio se holandski avion "DC-8". Poginuli svi putnici i članovi posade, njih 191.

1975. Umrla Hana Arent, filozof i jedna od vodećih ličnosti u oblasti političke teorije u XX veku. Laureat mnogih međunarodnih nagrada, među kojima Lesingove nagrade 1959. i nagrade "Sigmund Frojd" 1967. U Drezdenu 1993. osnovan Institut "Hana Arent", za istraživanje totalitarizma.

1976. Umro Edvard Bendžamin Britn, jedan od najznačajnijih engleskih kompozitora XX veka. Sa operskim pevačem Piterom Pirsom 1948. osnovao Aldeburški muzički festival.

1977. Na jugu Malezije poginulo 100 osoba prilikom pada aviona koji je otela japanska teroristička grupa “Crvena armija”.

1977. Diktator Žan Bedel Bokasa krunisao se za cara Centralnoafričkog carstva. Troškovi ceremonije krunisanja iznosili koliko i četvrtina nacionalnog proizvoda zemlje.

1980. U avionskoj nesreći blizu Lisabona, za koju se sumnja da je posledica sabotaže, poginuo premijer Portugala Fransisko Sa Karneiro.

1991. Otmičari oslobodili poslednjeg Amerikanca, novinara Terija Andersona, koji je kao talac u Libanu proveo 2.454 dana. Pripadnici Islamskog džihada kidnapovali Andersona 16. marta 1985.

1995. Ministri inostranih poslova Evropske unije na sastanku u Briselu suspendovali sankcije Jugoslaviji, uvedene 1992. zbog umešanosti Vlade Jugoslovije u rat u Bosni i Hercegovini.

1995. Prvi vojnici NATO, prethodnica trupa za primenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, sleteli u dva aviona na sarajevski aerodrom.

1998. Poslednji borci "Crvenih Kmera" predali se armiji Kambodže, čime je posle dve decenije okončana borba tog maoističkog pokreta protiv Vladinih snaga.

2000. U američkoj državi Oklahoma u 111. godini umro do tada najstariji čovek na svetu Bendžamin Harison Holkomb.

2001. Izraelska vojska ušla u nekoliko palestinskih gradova na Zapadnoj obali i zauzela međunarodni aerodrom u Gazi. 

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top