Na današnji dan

23. novembar - Dogodilo se na današnji dan

1221. Rođen Alfonso X Učeni, kralj Kastilje i Leona, utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i književnosti, pobornik verske tolerancije. Pokrenuo pisanje španske istorije i astroloških dela, a njegovom zaslugom prevedeni Biblija, Talmud i Kuran.

1531. Mirom u Kapelu završen drugi građanski rat u Švajcarskoj i romokatoličke oblasti priznate kao deo Švajcarske Konfederacije.

1831. Dvodnevni štrajk lionskih tkača prerastao u organizovan ustanak lionskih radnika. Ustanici zauzeli ključne punktove u Lionu i uspostavili privremenu vladu. Njihovi zahtevi za povećanje nadnica nisu prihvaćeni, a vojska početkom decembra ugušila ustanak.

1855. U Senti rođen Stevan Sremac, najizrazitiji predstavnik srpske humorističke proze i jedan od najznačajnijih pisaca srpskog realizma. Bio član Srpske kraljevske akademije.

1883. Rođen meksički slikar Hose Klemente Orosko, osnivač novog meksičkog likovnog izraza koji je prekinuo sa evropskom tradicijom i našao inspiraciju u autohtonoj umetnosti predkonkvistadorkog doba. Smatra se najvećim slikarom murala u XX veku.

1889. U salonu Pale rojal u San Francisku postavljen prvi džuboks.

1891. Deodoroda Fonseka, vođa prevrata 1889. kojim su oboreni brazilsko carstvo i prvi predsednik Brazila, zbog sukoba s Kongresom prisiljen da napusti položaj.

1932. Spajanjem dva kraljevstva, Nejd i Hejaz, formirana Kraljevina Saudijska Arabija s kraljem Abdulom Azirom ibn Saudom.

1933. Rođen poljski kompozitor Kžištof Penderecki, najmarkantnija ličnost poljske avangardne muzike u drugoj polovini XX veka.

1961. Dominikanska Republika promenila naziv glavnog grada Siudad Truhiljo u Santo Domingo.

1971. Kina postala stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
1976. Umro francuski pisac i političar Andre Malro, učesnik Kineske revolucije, Španskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, član Francuske akademije, De Golov ministar kulture od 1959. do 1969.

1980. U zemljotresu koji je pogodio grad Eboli u južnoj Italiji poginulo 2.735 osoba, povređeno najmanje 7.500.

1983. SSSR napustio razgovore o ograničenju naoružanja u Ženevi u znak protesta zbog razmeštanja američkih krstarećih raketa u Evropi.

1989. Oko 300.000 ljudi okupilo se na centralnom trgu Vaclavske namesti u Pragu zahtevajući demokratske reforme u Čehoslovčkoj.

1995. Umro francuski filmski režiser Luj Mal, jedan od najznačajnijih predstavnika francuskog "novog talasa".

1996. Otet etiopski avion "boing 767", sa 163 putnika i 12 članova posade, pao u more blizu Komorskih ostrva pošto je ostao bez goriva. U nesreći poginulo 125 ljudi.

1999. Predsednik SAD Bil Klinton stigao na Kosovo, gde je posetio američku vojnu bazu "Bondstil" kod Uroševca i razgovarao s predstavnicima Srba i kosovskih Albanaca. Klinton od Albanaca tražio da oproste Srbima i poručio im da je vreme za borbu prošlo.

2001. U sukobima Izraelaca i Palestinaca na Zapadnoj obali ubijen vođa vojnog krila “Hamasa” Mahmud Abu Hanod.

2001. Tribunal u Hagu podigao treću i najtežu optužnicu protiv bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića za genocid u Bosni i Hercegovini. Milošević ranije optužen za zločine na Kosovu i Hrvatskoj.

2003. Pod pritiskom demonstranata i opozicije dugogodišnji predsednik Gruzije Eduard Ševarnadze podneo ostavku zbog falsifikovanja izbornih rezultata.

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top