Planeta

Rusija razvija program letova na površinu Meseca

Ruska svemirska agencija Roskosmos u narednih 10 do 15 godina ne planira letove na Mars, već razmatra misije na površinu Meseca kao svoj glavni zadatak, izjavio je zamenik direktora te agencije Sergej Saveljev.

Iako imaju različite ciljeve, to ne smeta Roskosmosu i Američkoj svemirskoj agenciji NASA da vode pregovore o formiranju zajedničkih projekata, rekao je Saveljev na avio-kosmičkom salonu LAAD 2017 u Brazilu u intervjuu za RIA Novosti.

"Dok je s jedne strane glavni zadatak američke agencije NASA osvajanje dalekog svemira i realizacija ekspedicija na Mars, u planovima ruskog 'Roskosmosa' letovi ka Marsu ne razmatraju se kao cilj u narednih 10 do 15 godina. Ruski naučnici rade na strategiji i koncepciji realizacije pilotiranih misija na površinu Meseca", rekao je on, prenosi Sputnjik.

Saveljev je rekao da će Roskosmos početi da postavlja stanice i predajnike za svoj globalni navigacioni sistem Glonas u više od 30 država.

Zamenik direktora državne korporacije Roskosmos zadužen za međunarodnu delatnost naveo je da se do 2020. godine ne planira slanje turista na ruski deo Međunarodne svemirske stanice.

Izvor: N1

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top