Planeta

Šta najviše odbija komarce

 

U studiji koju su sproveli naučnici s Univerziteta Novi Meksiko u Las Kruskesu testirano je 11 vrsta materija koje odbijaju komarce.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Insect Science. Pokazalo se da će sprejevi koji u sebi sadrže DEET ili ulje limunskog eukaliptusa najverovatnije oterati dosadne insekte.

Stručnjaci kažu kako mnogi proizvodi koji se mogu naći u trgovinama uopšte nisu naučno testirani. Kako bi dokazali jesu li „odbijači“ delotvorni, naučnici su komarcima postavili “mamac” tj. dobrovoljca.

Eksperiment je izvršen na vrsti komaraca Aedes aegypti. Uz pomoć ventilatora miris osobe i „odbijača“ se širio do mesta u kojem su se nalazili komarci. U terarijumu su bila tri dela i komarci su se mogli približavati ili udaljavati od mamca.

Nakon 15 minuta naučnici su određivali koliko komaraca se premestilo u odeljak koji se nalazio najbliže mamcu.

Tri proizvoda su najmanje uticala na insekte: Narukvica s eteričnim uljem geranijuma, aparat koji zuji kao konjic i sveća od "citronelle" (ona je čak privlačila komarce). Kada se sveća upali, ispušta se ugljen-dioksid i možda je upravo on privlačio komarce.

Dobrovoljac je nosio na sebi ili se nalazio blizu „odbijača“ koji se testirao, a merio se procenat komaraca koji mu se približavao. Na udaljenosti od jednog metra osoba koja nije imala zaštitu je privukla 89% komaraca, sprej OFF! (metoflurthin) 27%, Kater sprej s limunskim eukaliptusom 30%, Ben’s sprej (DEET) 34%, Kids Herbal sprej (ulje citronelle) 60%.

Izvor: N1

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top