Planeta

Dan kada su građani Beograda hrabro pojurili teroriste

 

Na današnji dan, pre 34 godine, u centru Beograda, u napadu jermenskih terorista, ubijen je turski ambasador Galip Balkar. U tadašnjoj Jugoslaviji bio je to prvi i jedini slučaj međunarodng terorizma koji je ostao upamćen i po tome da su se u poteru za teroristima uključili građani Beograda.

Tada je stradao student Željko Milivojević, a od zadobijenih povreda, pukovnik Slobodan Brajović ostao je doživotno nepokretan.

Crveno svetlo u tadašnjoj Ulici generala Ždanova, za dvojicu jermenskih mladića značilo je zeleno - za napad na vozilo u kome se nalazio turski ambasador. 23-godišnji Levonijani ispalio je tri hica u ambasadora, 21-godišnji El Bekijan jedan metak u njegovog vozača. A onda su se dali u beg.

U tom trenutku dogodilo se nešto što niko nije očekivao, pa ni sami atentatori, kako je kasnije svedočio advokat koji ih je branio. U poteru za napadačima - uključili su se i građani.

Prvog teroristu najpre je pokušao da zaustavi penzionisani pukovnik Slobodan Brajović, pogođen je jednim metkom, slučajna prolaznica drugim. Za drugim napadačem potrčala su trojica prolaznika. U jednog od njih, studenta Željka Milivojevića iz Inđije napadač je pucao tri puta i ubio ga. Dva dana kasnije, povredama je podlegao i ambasador Galip Balkar.

Živeo je na trećem spratu zgrade amabasade u kojoj ga se 34 godine kasnije sećaju. Pred njegovim radnim stolom i otvorenim stranicama njegovog dnevnog programa.

Tanžu Bilgič, ambasador Turske u Srbiji, podseća da je ambasador Balkar bio jedan od 36 turskih diplomata koji su stradali od ruke jermenske terorističke organizacije ASALA u periodu od 1973. do 1994. “Diplomatija nijedne druge zemlje nije pretrpela slične gubitke”, ističe on.

Tog 9. marta 1983. Mirjana Teodosijević ostala je bez svog prijatelja. Seća se televizijskog snimka nekoliko sati pre nego što će lekari konstatovati njegovu smrt.

“To je na intenzivnoj nezi staklo, iza je ležao on koji je potpuno bio u zavojima , prekriven do ramena zelenim čaršafom, a ispred stakla lekar daje obaveštenje o njegovom zdravstvenom stanju”, priseća se Mirjana koja je profesorka turkologije na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Vest o atentatu pronela se širom sveta, što je i bio cilj terorista - da skrenu pažnju na genocid nad jermenskim narodom iz 1915. koji Turska negira. Jugoslovenski civili nisu bili mete, ali su postali žrtve.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Goran Aleksić kaže da tog dana kao da je ceo dan bio neki muk u gradu. “I onda su stigle vesti o pogibiji Željka Milivojevića, o ranjavanju pukovnika Brajovića... I to je na sve nas, tada mlade ljude ostavilo jedan dubok utisak, evo i dan danas, posle toliko vremena ja sve to pamtim”, kaže Aleksić.

Tačno godinu dana od atentata, optuženi su osuđeni na 20 godina zatvora, po žalbi, drugom napadaču kazna je preinačena na 15 godina. Danas su na slobodi, ali se ne zna gde.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top