Na današnji dan

11. decembar - Dogodilo se na današnji dan

1282. Umro car Mihailo VIII, osnivač poslednje vizantijske dinastije Paleologa i obnovitelj carstva posle 57 godina latinske okupacije. Premestio prestonicu iz Nikeje u Carigrad, koji je osvojio 1261. i uspešno se odupirao namerama Karla Anžujskog i Mlečana da uspostave Latinsko carstvo. Nasledio ga sin Andronik II.

1475. Rođen italijanski sveštenik Đovani de Mediči, papa Lav X od 1513. do smrti 1521. Kao veliki zaštitnik umetnosti učinio Rim centrom evropske kulture. Uprkos naporima, uključujući ekskomunikaciju osnivača protestanske crkve u Nemačkoj Martina Lutera, nije uspeo da suzbije "jeres", pokret verske reformacije započet tokom njegovog pontifikata, i spreči stvaranje protestantske crkve.

1803. Rođen francuski kompozitor Ektor Berlioz, tvorac romantičarske programske muzike i utemeljivač modernog orkestra.

1810. Rođen francuski pisac Alfred de Mise. Nesrećna ljubav s književnicom Žorž Sand inspirisala ga za pesme "Noći", a u autobiografskom romanu "Ispovest jednog deteta ovog veka" opisao "bolesti veka" i sumrak ideala.

1843. Rođen nemački bakteriolog Robert Koh, jedan od osnivača bakteriologije, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1905. Otkrio, 1882, bacil tuberkuloze, izolovao bacil antraksa i pronašao izazivača kolere.

1858. Svetoandrejska skupština izvršila smenu dinastija u Srbiji zbacivši kneza Aleksandra Karađorđevića. Na presto vraćen Miloš Obrenović, a za njegovog naslednka proglašen njegov sin Mihailo.

1888. Skupština Srbije prihvatila Ustav koji je predložila Narodna radikalna stranka. Ustavom, pisanim po uzoru na belgijski ustav iz 1831, u Srbiji uvedena parlamentarna demokratija.

1894. U Parizu otvorena prva svetska izložba automobila, na kojoj se predstavilo devet proizvođača.

1918. Rođen ruski pisac Aleksandar Solženjicin, koji je zbog oštre kritike staljinizma u svojim delima postao najpoznatiji sovjetski disident krajem šezdesetih. Pripovetkom "Jedan dan Ivana Denisoviča" u književnost uveo temu Staljinovih logora, u kojima je proveo devet godina. Emigrirao 1974, a u Rusiju se vratio posle dve decenije. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970.

1937. Fašističko Veliko veće donelo odluku da se Italija povuče iz Lige naroda.

1941. Nemačka i Italija objavile rat SAD, a Kongres SAD istog dana objavio rat tim zemljama. Poljska objavila rat Japanu, a Kuba, Kostarika, Nikaragva, Dominikanska Republika i Gvatemala Nemačkoj i Italiji.

1946. Generalna skupština Ujedinjenih nacija osnovala UNICEF, Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć deci u zemljama razorenim ratom.

1972. Američki astronauti iz broda "Apolo 17" Judžin Kernon i Harison Smit spustili se na Mesec, u poslednjoj misiji u okviru programa "Apolo".

1973. Zapadnonemački kancelar Vili Brant i čehoslovački premijer Lubomir Štrougal potpisali ugovor kojim je formalno poništen Minhenski pakt iz 1938, kojim su Velika Britanija i Francuska prepustile nacističkoj Nemačkoj oblast Sudeta u Čehoslovačkoj.

1991. U Mastrihtu potpisan Sporazum o monetarnoj i političkoj uniji članica Evropske zajednice.

1992. Savet bezbednosti UN, na zahtev Makedonije, odobrio upućivanje 800 vojnika UN u tu bivšu jugoslovensku republiku.

1997. U Kjotu, posle maratonskih pregovora, potpisan Protokol o zaštiti životne sredine koji predviđa i smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova za koje se smatra da izazivaju efekte "staklene bašte" i globalno zagrevanje. SAD nisu stavile svoj potpis uz objašnjenje da bi to nanelo štetu njihovoj privredi.

2000. Izrael i Palestina obnovili kontakte na višem nivou u cilju okončanja sukoba i nalaženja načina za obnavljanje mirovnih pregovora.

2001. Vrhovni sud SAD osudio Francuza Zakariasa Musauia zbog učešća u napadima u SAD 11. septembra 2001, što je prva kazna u SAD koja se direktno odnosi na te napade.

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top