Planeta

Stravični ritual zbog kog se Afrikom širi HIV

Na jugu afričke Republike Malavi, u distriktu Nsanje, živi 40-godišnjak Erik Aniva, poznatiji kao "Hijena", koji obavlja morbidan ritual intimnog "pročišćenja" žena i devojčica najčešće u pubertetu, a reč je zapravo o potencijalno masovnom širenju raznih bolesti, uključujući HIV.

Ova, kako prenosi BBC, užasna tradicija da se devojčice "pročiste" kada uđu u pubertet sačuvana je, kako bi, po verovanju, bile pošteđene bolesti i fatalne nesreće, kao i njihove porodice, pa i selo.

Isto važi i za žene koje su abortirale i udovice, koje pre nego što sahrane muža moraju da se podaju ovom čoveku.

Svako selo ima svog "Hijenu", a Aniva kaže da svoje usluge naplaćuje između četiri i sedam dolara svaki put, jer se rituali ponavljaju u zavisnosti od potrebe da se ženska populacija u tom selu sačuva od neke nesreće ili bolesti.

Prema njegovim rečima, njegove "pacijentkinje" su starosti od 12 do 13 godina i neke, kako kaže, ritualu prilaze sa oduševljenjem, ali ima i onih kojima je to odvratno, ali pristaju zbog dobra za porodicu.

Seoske starešine, prenosi BBC, ne vide ovaj čin kao silovanje, već kao oblik ritualnog "pročišćenja". Ritual se mora obavljati bez zaštite, a smatra se da "Hijene" ne mogu biti inficirane HIV virusom, jer su "odabrani".

Međutim, Aniva priznaje da je HIV pozitivan, ali da to ne spominje svojim "rtvama". Inače, on Iz braka sa dve žene ima petoro dece koje, kažu, mrze njegov posao, naročito zato što ne mogu da budu sigurane koliko je zbog njegove aktivnosti devojaka i devojčica zatrudnelo.

Ipak, ističu da jedino njegov rad može doneti neophodne prihode za život. Uprkos tome, Aniva je najavio da se više neće baviti ovim "poslom" i da će se ubuduće boriti protiv ovih rituala jer, ističe, ne želi da njegove ćerke zadesi ista sudbina.

Izvor: Tanjug

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top