Planeta

Maniri za stolom širom sveta

Da li je nepristojno držati ruke na stolu? Da li je u redu seći špagete? Britanski list “Telegraf” odgovara na ova i brojna druga pitanja...

Portugal 

Nemojte u restoranima tražiti so ili biber ukoliko već nisu postavljeni na sto – u ovoj zemlji takvo ponašanje smatra se uvredom jer ukazuje na to da vam jelo nije dovoljno ukusno ili da smatrate da kuvar ne ume da začini jelo kako treba. Ostavite napojnicu – uobičajena suma je 10 odsto od iznosa računa. 

Francuska 

Ruke držite na stolu, ne spuštajte ih pored sebe ili na kolena. Uvek kidajte komadiće hleba umesto da direktno zagrizete krišku. Koristite komadiće hleba da primaknete hranu viljušci. Ne delite račun – u ovoj zemlji se to smatra odsustvom sofisticiranosti. Ponudite da platite ceo račun, ili će to uraditi neko drugi. 

Japan 

Ne ukrštajte štapiće, ne ližite ih i ne zabadajte vertikalno u hranu – ovakvo ponašanje smatra se vrlo nepristojnim. Nipošto nemojte pomoću štapića dodavati hranu drugima – ovaj običaj vezuje se isključivo za sahrane, ni za jedno drugo mesto! Ostavljanje napojnice smatra se nepristojnim. 

Kako se u ovoj zemlji uz hranu retko služi kašika, slobodno jedite / pijte supu direktno iz činije. Poželjno je da srčete hranu, naročito supu s nudlama – na taj način kuvaru stavljate do znanja da je hrana ukusna.

Italija 

Nemojte u restoranima tražiti sir ukoliko već nije ponuđen na stolu, a pogotovo ne ako je u pitanju jelo koje sadrži morske plodove. Nemojte nipošto nožem seći špagete! Izbegavajte da nakon jela konzumirate napitke s mlekom jer mogu otežati varenje hrane. Umesto toga, naručite espreso. Ostavite napojnicu – uobičajena suma je 5-10 odsto od iznosa računa. 

Indija 

Potrudite se da pojedete sve što je na tanjiru jer bacanje hrane ovde predstavlja nepoštovanje. Dobro operite ruke pre svakog obroka, a naročito obratite pažnju na to da li su vam nokti čisti. Ne jedite suviše sporo ili suviše brzo i ne koristite levu ruku prilikom jela. 

Tajland 

Sva jela koja ste poručili najverovatnije će vam biti poslužena odjednom, umesto da vam donose jedno po jedno. Servirana jela u najvećem broju slučajeva namenjena su svima za stolom, pa se spremite za deljenje hrane. Ne uzimajte, međutim, poslednji zalogaj iz zajedničke posude. Ne jedite viljuškom – koristite je da hranu primaknete kašici. 

Kina 

Potrudite se da na zakazani sastanak stignete na vreme i obujte se lepo za tu priliku. Ne “kopajte” štapićima po hrani i nemojte pojesti svu hranu sa tanjira – ostavljena gomilica znak je da vam je domaćin sipao više nego što možete da pojedete. Slobodno podrigujte – u Kini na taj način kuvaru dajete komplimente za spremljeno jelo. Ne ostavljajte napojnicu.

Izvor: B92

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top