Planeta

Pronađeno najstarije drvo u Evropi

Na jugu Italije pronađeno je drvo koje je sa svojih 1.230 godina proglašeno najstarijim drvetom na Starom kontinentu.

Novo otkriće pokazuje da pojedina stabla mogu da prežive i vekovima čak i u uslovima ekstremnih promena klime, prenosi National Geographic Srbija.

Naime, na jugu Italije otkriven je bor Italus za koji se veruje da je najstarije stablo u Evropi.

Najveće iznenađenje je to što drevni bor uprkos starosti i dalje živi, a istraživanja, objavljena u časopisu Ecology, pokazuju da je rastao i proteklih decenija, kao i tokom hladnog srednjeg veka ali i toplijeg perioda, uključujući i sušne.

Maksim Kaljire sa švajcarskog Instituta za istraživanje šuma rekla je da će istraživanje rasta drveća kroz promenu klimatskih uslova pomoći naučnicima da bolje razumeju kako šume mogu da odgovore na klimatske promene.

“Proučavanjem drevnih stabala moći ćemo da bolje predvidimo budući uticaj klimatskih promena na ekosisteme šuma”, izjavila je Maksim.

Ustanovljavanje starosti stabla je bio pravi izazov i naučnici se nisu mogli da se oslone na uobičajeno brojanje godova, jer je nedostajao središnji deo stabla koji je sadržao najstariji prsten.

“Unutrašnji deo drveta je bio poput prašine - nikada ranije nismo videli tako nešto”, kaže Alfredo Di Filipio, jedan od članova istraživačkog tima. “Bilo je sigurno bar 20cm drveta koje nedostaje, što predstavlja puno godina.”

Koreni drveta su bili u boljoj formi, pa je tim odlučio da vidi da li mogu otkriti starost drveta koristeći novu metodu koja kombinuje nekoliko postojećih tehnika.

Godine drveta su impresivne, s obzirom na gustinu ljudske populacije koja je naselila ovaj region u proteklom milenijumu, objašnjava Oliver Konter sa Univerziteta u Majncu koji je na severu Grčke pronašao 1.075 godina staro stablo koje se sve do sada smatralo najstarijim u Evropi.

Izvor: N1

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top