Planeta

Zbog presečenog kabla cela država ostala dva dana bez interneta

Jedna od glavnih strepnji u tehnološkoj eri - potpuni nestanak interneta u celoj zemlji, ostvarila se početkom ovog meseca u Mauritaniji. Zbog presecanja podvodnih kablova, cela država je dva dana bila bez interneta.

Podvodni kabl ACE (African Coast to Europe), dugačak 17 hiljada kilometara, koji prolazi duž afričke i evropske obale, presečen je 30. marta, čime je pristup internetu potpuno ili delimično onemogućen stanovnicima Sijera Leonea i Mauritanije.

Prema izveštaju Dyna, kompanije u vlasništvu Oraclea koja se bavi nadzorom internet saobraćaja, na internet mrežu nisu mogli da se povežu ni stanovnici Obale Slonovače, Senegala, Ekvatorijalne Gvineje, Gvineje i još nekih afričkih zemalja.

Ipak, najgore je bilo u Mauritaniji, u kojoj je pad mreže trajao ukupno 48 sati.

Presečeni podvodni kabl za povezivanje na internet koriste ukupno 22 države koje se nalaze na potezu od Južnoafričke Republike do Francuske.

I dalje nije razjašnjeno kako je kabl presečen, ni ko je tu učinio, piše Business Insider.

Postoje glasine da je krivac zapravo vlada države Sijera Leone, koja je u pokušaju da utiče na ishod izbora, u noći između 31. marta i 1. aprila, svojim stanovnicima onemogućila pristup internetu.

U poslednjih nekoliko godina zaeleženo je nekoliko incidenata u kojima su presečeni podvodni kablovi izazvali pad interneta.

U većini slučajeva, oštećenja su prouzrokovala sidra brodova ili su kablove sažvakali morski psi.

Izvor: B92

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top