Planeta

Tajno sastrugali kukasti krst sa crkvenog zvona...

Nepoznati počinitelji su sastrugali kukasti krst sa crkvenog zvona u gradiću u zapadnoj Nemačkoj posle lokalne polemike oko tog nacističkog simbola, saopštila je nemačka protestanska crkva.

"To se dogodilo tokom Uskrsa. Brusilicom su uklonjeni kukasti krst i deo nacističke parole sa zvona", rekao je za Protestantsku novinsku agenciju (EPD) Jan Aksel Helvege, pastor crkve u Šveringenu u Donjoj Saksoniji, jednoj od nekoliko crkava u kojoj još više zvona sa nacističkim obeležjima.

Lokalni dnevnik "Harke" objavio je tekst u kojem su nepoznati počinitelji ostavili na vratima crkve i opisali svoje motive.

U belešci je pisalo da je to "prolećno čišćenje 2018... da se unese svež vazduh u selo".

Crkva je obustavila upotrebu tog zvona prošle godine kada je uočeno da je na njemu kukasti krst, ali su lokalni crkveni zvaničnici sredinom marta odlučili da ponovo počnu da ga koriste. Tu odluku je osporio pastor crkve, a njegove primedbe još se razmatraju.

Crkva je saopštila da će razmotriti šta da dalje uradi i da li da preduzme neke pravne radnje.

Zvona sa "svastikama" bila su rasprostranjena za vreme nacizma, ali je većina uklonjena posle Drugog svetskog rata.

U jednom sličnom slučaju, februara su u malom gradu u jugozapadnoj Nemačkoj zvaničnici odlučili da zadrže zvono posvećeno Adolfu Hitleru, kao podsetnik i da podstakne dijalog o nasilju i nepravdi.

Izvor: B92

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top