Planeta

Zvanično počeo karneval u Rio de Žaneiru

Gradonačelnik Rio de Žaneira Marselo Krivelja zvanično je proglasio početak karnevala u gradu i pored ranijih kritika da bi njegova verska uverenja mogla da pokvare atmosferu jedne od najvećih zabava na svetu.

"Zvanično proglašavam početak karnevala", rekao je potom kralj Momo, simbolična figura koja je pozvana da vlada nad "gradom čuda" do srede kad se završava slavlje.

Gradonačelnik, bivši evangelistički pastor, rekao je na ceremoniji otvaranja da nije tačno da ima predrasude o karnevalu zbog vere.

Krivelja je prošle godine bojkotovao tu čuvenu manifestaciju, a mediji su tada preneli da je to iz verskih razloga.

Neki učesnici karnevala su u četvrtak, uoči početka manifestacije, prošetali ulicama grada s maskama gradonačelnika kao đavola s rogovima koji prolazi pored ostalih učesnika prerušenih u pacijente s psihijatriskim košuljama.

"Karneval može da se čini kao slavlje đavola za evangelističku doktrinu. Tako može da misli vernik, ali ne i gradonačelnik Rio de Žaneira", rekao je jedan od učesnika manifestacije.

Ovogodišnji karneval biće u svetlu podsmevanja. Jedna škola sambe imaće kostime Frankenštajna, kao simbol da je Brazil žrtva "čudovišta" korupcije i netolerancije. Na velikoj platformi u obliku pacova voziće se plesači u kostimima političara.

Druga škola sambe ima za temu vampira koji će predstavljati predsednika Brazila Mišela Temera, optuženog za korpuciju i čija je popularnost naglo opala.

Karneval će obezbeđivati 17.000 policajaca.

Petodnevni karneval predstavlja jednu od glavnih atrakcija Rio de Žaneira. Raznobojna parada članova škola sambe smatra se najspektakularnijom proslavom na svetu.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top