Planeta

Tradicija bureka u BiH: Šest vekova neizostavan na sofri

Burek je neizostavan je deo na bosanskim soframa već punih šesto godina.

Burek, koji poreklo vuče iz osmanske kuhinje, danas je vrlo omiljen, ne samo na prostoru BiH, već i u Srbiji i ostalim zemljama regiona, s tim da postoji mala razlika u njegovoj pripremi.

Ali, na to zašto je burek već stolećima nezamenjiv i neizbrisiv element bosanske kuhinje, ukazuje i činjenica da on nije omiljen samo kod lokalnog stanovništva, već je jedno od najtraženijih jela među turistima koji u BiH dolaze iz celog sveta.

Jedno od mesta na sarajevskoj Baščaršiji koje nudi kvalitetan burek je buregdžinica "Sač", a ovde se burek peče ispod sača.

"To je naša tradicija, naše dede i nane su pravili pitu ispod sača", ističe Emina Sarač, koja već punih 20 godina radi u buregdžinici "Sač".

"Burek je tradicinolano jelo, dakle tradicija je ostala ista. Način na koje se peče, način stavljanja začina, ostao je isti. Ništa se nije dodavalo niti oduzimalo", kazala je Sarač.

Iako gosti imaju priliku u ovoj buregdžinici da probaju i druge pite poput sirnice ili zeljanice, Sarač objašnjava i to koliki "autoritet pripada bureku". Kako je kazala, "gostima možete ponuditi svako jelo, ali ako nemate bureka, onda nemate ništa".

Sarač je dodala kako je interesovanje turista za burek veliko.

"Najviše imamo gostiju iz Turske, ali tu su i Nemci, Englezi, Španci", kazala je Sarač.

Majstor za burek Ferid Mujčinović, iako svaki dan od pet do šest sati provodi pored vatre, kaže kako sa zadovoljstvom radi svoj posao.

Nakon što se meso i začini umotaju u testo, Ferid uzima tepsiju i namešta je na sač. Potom se sač prekrije žarom i nakon 15 minuta burek je spreman za serviranje. U zavisnosti od želje gostiju, burek se servira i preliven pavlakom.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top