Planeta

Japanski naučnik izmislio samoobnavljajuće staklo

Japanski naučnik otkrio je slučajno novi tip stakla koje se može popraviti jednostavno tako što se slomljeni delove pritisnu zajedno, ali trebaće nesumnjivo sačekati još pre nego se ta inovacija nametne u industriji.

Ji Janagisava, naučnik sa Univerziteta u Tokiju, kazao je da je otkrio novi materijal slučajno dok je proučavao lepkove sposobne za delovanje na vlažnim površinama.

U laboratorijskom ogledu 33-godišnji Janagisava lomi na pola mali komad stakla, a zatim pritišće dva dela jedan uz drugi u trajanju od 30 sekundi na sobnoj temperaturi pre nego se dogodi "čudo" - staklo je ponovno u jednom komadu.

Komad rekonstruisanog stakla čini se otporan.

To organsko staklo, slično akrilskom staklu, proizvodi se iz kombinacije polimera, polietera i tioureje ili tiokarbamida, čija hidrogena povezanost daje staklu samoobnavljajuću sposobnost, po istraživanju Janagisave.

Drugi naučnici pokazali su slična svojstva s kaučukom ili gelom, ali je japanski istraživač prvi koji je do njih došao s jednim tipom stakla, a da ga nije morao prethodno da otopi.

Ta bi inovacija mogla omogućiti udvostručen ili čak utrostručen rok trajanja brojnih predmeta od stakla, poput automobilskog vetrobranskog stakla ili građevinskog materijala, smatra naučnik.

Izvor: B92

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top