Planeta

5 zastrašujućih mesta koja ne želite da posetite noću

Bilo da ste sami ili u društvu, verujemo da biste najradije želeli da propustite obilazak ovih turističkiha trakcija nakon zalaska sunca...

Bilo je otvoreno od 1439. do 1787. godine, kada je na relativnom malom području sahranjeno je 100.000 osoba i postavljeno 12.000 nadgrobnih spomenika. Radnici su zatrpavali zemljom stare grobove, a na vrh postavljali nove.

Zub vremena i erozija tla učinili su svoje, pa groblje danas izgleda vrlo neobično. Štaviše, kada padne noć, podseća na scene iz pojedinih popularnih horor-filmova.

2. Ostrvo lutaka, Meksiko

I Isla de las Munjekas, odnosno Ostrvotaka moglo bi da posluži kao scenografija za neko jezivo holivudsko ostvarenje. Na ovom mestu nalazi se kolekcija od oko hiljadu lutaka koje su nehajno prebačene preko grana stabala.

Tamo ih je stavio Hulijan Santana Barera, koji je 1950. godine počeo da sakuplja odbačene lutke iz kanti za smeće širom obližnjeg Sijudad de Meksika. Ovde ih je izložio u želji da donese mir devojčici koja se udavila u blizini. Zanimljivo, i autor kolekcije takođe se udavio u blizini ostrva u septembru 2001.

3. Kapela od kostiju, Portugal

Kapela od kostiju deo je crkve Svetog Franje u portugalskom gradu Evora. Kao i pariske katakombe, koje kriju posmrtne ostatke prebačene zbog manjka grobnog prostora u glavnom gradu Francuske, kapela u Portugalu je iz istog razloga dobila svoj specifičan izgled.

Do 16. veka u okolini ovog portugalskog grada bilo je čak 43 groblja, a u kapeli se danas nalaze posmrtni ostaci 5.000 osoba.

4. Statue u crkvi svetog Đorđa, Lukovo

Zamislite da uđete u napuštenu crkvu, a ona je puna "duhova". Upravo to bi moglo da vam se dogodi ako posetite crkvu sv. Đorđa u češkom gradiću Lukovu. Ona je napuštena 1968. godine, nakon što je propao deo tavanice tokom pogrebne svečanosti.

Umetnik Jakub Hadrava pre nekoliko godina odlučio je da u nju postavi skulpture koje neodoljivo podsećaju na duhove i stvaraju jeziv prizor.

5. Viseći kovčezi Sagade, Filipini

Na ostrvu Luzon krije se jedno od najviše zastrašujućih mesta Filipina, u kojem vlada neobičan drevni pogrebni običaj. U selu Sagadi stanovništvo podiže i zakucava kovčege preminulih na litice zbog verovanja da će duša pokojnika završiti u raju ako mu bude bila što bliža. Reč je o prizoru koji definitivno ne želite da vidite kada na ovo ostvro padne noć.

Izvor: B92

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top