Planeta

Stopa smrtnosti raste zbog globalnog zagrevanja

Globalno zagrevanje dovešće do povećanja stope smrtnosti u zemljama sa višom prosečnom temperaturom vazduha za oko 12,7 odsto do 2090. godine, ako se ne preduzmu mere, upozoravaju naučnici.

Naučnici su uporedili smrtne slučajeve koji se odnose na temperaturu vazduha na 451 lokaciji širom sveta i utvrdili da će topliji regioni biti posebno pogođeni.

Oni tvrde da će, ako se ne preduzmu mere, do 2090. godine stopa smrtnosti u zemljama jugoistočne Azije biti veća za 12,7 odsto, a na jugu Evrope za 6,4 odsto.

U isto vreme, stopa smrtnosti u hladnijim zemljama ostaće ista ili će se smanjivati, jer će opadati broj smrtnih slučajeva povezanih sa hladnoćom.

U ovoj studiji, naučnici su koristili podatke o 85 miliona slučajeva smrti od 1984. do 2015. godine, uzimajući u obzir različite klimatske, socio-ekonomske i demografske prilike.

U hladnijim regionima severne Evrope neće biti promene stope smrtnosti, ali u toplijim krajevima može doći do katastrofalnog povećanja.

Najgori scenario podrazumijeva da emisija gasova sa efektom staklene bašte nastavi da raste i tokom 21. veka, što će izazvati veliku stopu mortaliteta u toplijim regionima sveta.

Najbolji scenario je da može doći do vrhunca emisije gasova i opadanja, što bi smanjilo stopu smrtnosti.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top