Planeta

Ucenjivački softveri i porast visokotehnološkog kriminala

Ucenjivački softver "zasenio" je većinu drugih oblika visokotehnološkog kriminala 2017. godini, u kojoj je zabeležen i porast kriminala na internetu, objavio je Europol, navodeći kao primer napad ucenjivačkim softverom WannaCry koji je zahvatio milione računara u svetu.

"Prošla godina je posebna, s obzirom na veličinu, tip i raspon napada koje smo imali", rekao je direktor Europola Rob Vejnrajt, predstavljajući godišnji izveštaj o pretnji kriminala na internetu.

"Sve veća sofisticiranost u zajednici visokotehnološkog kriminala", gde se kriminalne grupe udružuju radi "usluga visokotehnološkog kriminala", postaje velik motor rasta online kriminala koji teži za ilegalnim profitom, rekao je.

Ucenjivački softver "zasenio je većinu drugih pretnji... neselektivno pogađajući žrtve u raznim industrijama i u javnom i privatnom sektoru", navodi se u izveštaju.

U izveštaju se upozorava i na jačanje drugih pretnji kao što su krađe podataka, darknet tržišta, dečja pornografija i novčane prevare.

Vejnrajt je rekao da će Europol osnovati posebno odeljenje za borbu protiv "darknet" tržišta, gde se uz droge sve više prodaju i informacije o kreditnim karticama, što pogađa maloprodaju, avionski saobraćaj i turizam.

Izvor: N1

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top