Planeta

Novi virus na Facebooku, opasne poruke šire se Messengerom

 

Cyber kriminal se širi putem Messengera, i to tako da korisnici dobiju poruku od nekoga sa svoje liste prijatelja, s linkom koji vodi na lažne, ali izgledom vrlo dobro kopirane verzije popularnih stranica, poput YouTubea. Nakon što korisnik ode na neku od stranica s linka, nudi se opcija preuzimanja malicioznog softvera.

Ironije radi, malver je prvi uočio jedan od istraživača sigurnosne kompanije Kasperski Dejvid Džakobi koji se i sam našao na meti virusa.

Rekao je da na Messengeru dobio poruku od osobe s kojom vrlo retko razgovara, a poruka je sadržala reči "David Video", emotikon šokiranog izraza lica i link na bit.ly.

"Nekoliko sam minuta analizirao poruku, nakon čega sam shvatio da gledam tek u vrh ledene sante. Ovaj malver se širi putem Messengera, šireći tako brojne viruse, koristeći veliki broj domena, kako im se ne bi moglo ući u trag, i zarađujući veliki broj klikova", rekao je. "Iako se čini da se malver prvenstveno širi putem Messengera, još uvek nije jasno kako je do njega došlo. Može biti putem ukradenih profila, hakovanih pretraživača ili nečega sličnog", rekao je on a prenosi Independent.

Objasnio je da link u poruci vodi na Google dokument, koji prikazuje nešto nalik na video koji se može pokrenuti, na kojem je prikazana mutna fotografija preuzeta s profila hakovanog korisnika. Klik na lažni video vodi na jedan od brojnih sajtova, u zavisnosti od pretraživač koji se koristi, lokaciji i operativnom sustavu.

"Ljudi koji stoje iza ovih napada najverovatnije zarađuju veliku količinu novca u oglašavanju i imaju pristup velikom broju računa na Facebooku. Molim vas, nemojte klikati na ove linkove i, molim vas, nadogradite svoj antivirus program!", poručio je Džakobi.

Izvor: N1

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top