Planeta

Severna Koreja se hvali: Imamo najbolje pivo na svetu

Severna Koreja je iznenada otkazala festival piva, koji je trebalo da traje celog sledećeg meseca, a koji je premijeru imao prošle godine. Ipak, stanovnici Pjongjanga neće ostati žedni, jer iako festivala nema u prodaji se našlo pivo za koje u Pjongjangu kažu da je premijum kvaliteta i jedno od najboljih na svetu.

Prošlogodišnji prvi festival piva kraj reke Taedong bio je hit, kako među domaćim, tako i među retkim stranim turistima koji posećuju Severnu Koreju. Severnokoreanska pivara je za ovu godinu napravila novo pivo i predstavila ga javnosti uprokos otkazivanju festivala. Ovo pivo još nema zvanično ime i ambalažu, ali se u ugostiteljskim objektima može naručiti krigla piva.

Taedonggang piva važe za piva "svetske klase", što je stvar nacionalnog ponosa među građanima Severne Koreje. Iako nije popularno kao "soju", alkoholno piće dobijeno destilacijom pirinča, pivo je dostupno u celoj zemlji i košta oko šest centi.

Han Hijong Čol, prvi čovek zadužen za kvalitet piva, rekao je za agenciju AP da Taedonggang pivara dnevno proizvede 200 hiljada litara piva kako bi odgovorila na zahteve svih pivopija u Pjongjangu, gradu sa oko tri miliona stanovnika.

Pivara je sagrađana 2001. godine po naređenju Kim Džong Ila, oca sadašnjeg lidera Severne Koreje Kim Džong Una. Proizvodnja je počela sledeće, 2002. godine.

U dvorištu pivare nalazi se veliki mural Kim Džong Ila kako u belom radničkom mantilu drži prepoznatiljivu, zelenu, flašu Taedonggang piva.

Severna Koreja, pivo Izvor: Fonet/AP
"On je ukazao našim menadžerima i tehničarima da, pošto smo socijalistička zemlja, moramo svim našim stanovnicima da isporučimo najbolje pivo na svetu", rekao je vodič koji vodi turiste kroz pivaru.

Stručnjaci za pivo kažu da su izučavali tehnike proizvodnje piva iz celog sveta. Posebno su se skoncetnrisali na britansko i nemačko iskustvo u proizvodnji ovog napitka, ali Han nije želeo da komentariše odakle im tajne zanata. Takođe, nije želeo da komentariše ni iznenadno otkazivanje festivala piva.

Izvor: N1

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top