Planeta

Naučnici zaratili: Ko kaže da smo dosegli maksimalan životni vek?

Prošlog oktobra, grupa naučnika uzburkala je javnost izjavom da ljudski vek u proseku neće moći da bude produžen na više od 115 godina.

Naučnici su u istraživanju, objavljenom u magazinu Nejčer, naveli da regeneracija naših organa posle određene granice jednostavno više ne može da se održi.

Urednici Nejčera su, međutim, u najnovijem broju objavili argumente naučnika koji su se usprotivili ovim tvrdnjama. Kritičari navode da ne postoji nužno gornja granica očekivane dužine životnog veka.

To, naravno, ne znači da će ljudi jednog dana obavezno postati besmrtni, već da je generalno još rano govoriti o tome, s obzirom na to da još nismo odgonetnuli mnoge tajne ljudskog organizma.

Granica dugovečnosti takođe se stalno pomera, pa je tako 1990-ih očekivani životni vek u SAD iznosio 50 godina, dok se smatra da će današnja novorođenčad u proseku živeti 79 godina.

Štaviše, ovaj broj se iz decenije u deceniju toliko menja, da je pogrešan presek podataka mogao lako da dovede do zaključka da prosečan životni vek stagnira.

“Zamislite da u periodu od godinu dana bacite kocku nekoliko puta. Sam zakon verovatnoće dovešće do toga da dobijete različite vrednosti, nekad visoke, nekad niske”, navode kritičari u Nejčeru.

Naučnici, koji su zaključili da će maksimalan očekivani životni vek čoveka u budućnosti iznositi 115 godina i u međuvremenu odgovorili na kritike, i dalje stoje iza svog istraživanja.

Izvor: B92

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top