Planeta

Svakom četvrtom detetu pretili tri i više puta na internetu

Svako četvrto dete trpelo je pretnje na internetu tri ili više puta, saopštila je organizacija Save the children za Severozapadni Balkan.

Ova organizacija je najavila da će tokom jula sprovesti kampanju u Srbiji i Bosni i Hercegovini o opasnostima sa kojima se deca sreću na internetu.

Kako se navodi u saopštenju, svakom četvrtom detetu objavljena je fotografija na internetu bez pitanja, svako drugo dete kaže da bi ignorisalo uznemiravanje na internetu, a tek svako treće bi problem prijavilo odraslima.

Podaci pokazuju da gotovo 80 odsto dece mlađe od 13 godina na društvenim mrežama daje lažne podatke o godini i datumu rođenja.

"Lažno predstavljanje, sajber nasilje, ucene, pretnje, krađa ličnih podataka i zloupotrebe dece u svrhu pornografije su problemi sa kojima se najmlađi susreću na internetu svakodnevno", navela je organizacija Save the Children.

Pod hashtagom #MislišDaZnaš, u viru kampanje, na društvenim mrežama i u medijima plasiraće se sadržaji namenjeni informisanju i edukaciji dece i roditelja za bezbednije korišćenje interneta.

Save the Children poziva sve roditelje i decu da se proidržavaju pravila bezbednog korištenja interneta, te da više informacija potraže na hashtagu #MislišDaZnaš.

Izvor: N1

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top